UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГПУ через кур'єра вручила підозру командувачу Чорноморського флоту РФ

Військова прокуратура оголосила про підозру командувачу Чорноморского флоту РФ Олександру Вітко.

Головна військова прокуратура повідомила про підозру у вчиненні низки тяжких злочинів проти України командувачу Чорноморського флоту РФ віце-адміралу Олександру Вітко. Текст документа був вручений адміралу за допомогою приватної міжнародної кур'єрської служби доставки.

Згідно з повідомленням прес-служби ГПУ, командувач російським чорноморським флотом підозрюється в тому, що з 20 лютого по 21 березня 2014 року умисно вчинив в Криму злочинні дії з метою зміни території і державних кордонів України. Зокрема – підбурював українських військових до державної зради, організовував акції пошкодження об'єктів української військової інфраструктури, а також спланував, підготував і прийняв пряма участь у веденні агресивної війни проти України.

"Слідством Головної військової прокуратури зібрано достатньо доказів того, що Командувач ЧФ ЗС РФ А. Вітко, виконуючи відведену йому вищим військовим керівництвом РФ роль у скоєнні злочинів, з підлеглими військами здійснив військову окупацію та подальшу анексію території півострова Крим, чим грубо порушив ряд основних міжнародно-правових актів, в тому числі – угоди між Україною і РФ про статус і умови перебування Чорноморського флоту Російської федерації на території України", - йдеться в повідомленні. Зазначається, що дії Вітко, за попередніми, завдали Україні збитків розміром в 1 трильйон 80 млрд 352 млн доларів.

Раніше повідомлялося, що Військова прокуратура Центрального регіону почала досудове розслідування стосовно військовослужбовців частини, що дислокувалася в Криму, за статтею "державна зрада".

Після подій революційної зими 2014 року у силових структурах України відбулися серйозні перестановки. За даними головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, більше 5 тисяч чоловік, які несли службу в різних родах військ на території Автономної республіки Крим, не вийшли з півострова після його анексії, що висувається їм як державна зрада і дезертирство.