UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гонтарєва заявила про погрози Коломойського їй особисто

Гонтарєва поїхала до Британії незабаром після звільнення і повертатися поки що не збирається.

Валерія Гонтарєва заявила, що боїться за своє життя через загрози олігарха Коломойського. Про це вона повідомила в інтерв'ю Громадському і BBC-Україна. Колишня керівниця Нацбанку та олігарх і екс-співвласник Приватбанку знаходяться в затяжному конфлікті через націоналізацію Приватбанку. Зараз Гонтареву лякає те, що Ігор Коломойський їй погрожує.

Останні 10 місяців вона живе в Лондоні, де викладає в Лондонській школі економіки, а повернутися в Україну поки не може, зокрема, "через відсутність верховенства права в країні".

"Ви знаєте, що в країну повернулася не лише злочинна влада Януковича, з якою ми боролися. Повернувся один з олігархів, який постійно мені загрожує. Це дуже погано, що він повернувся. Погано, для мене особисто і для країни. Особисто мені він загрожує. В інтерв'ю Коломойський заявив, що якщо я не повернуся в Україну, то він мене вивезе в приватному порядку. По-англійськи це kidnapping. Це злочин на території Великої Британії. Я хочу, щоб це було всім зрозуміло. Якщо зі мною щось трапиться, хочу, щоб всі знали, чому", - сказала Гонтарєва.

Гонтарєва не уточнила, чи зверталася вона в правоохоронні органи Великої Британії з приводу своїх побоювань.

За її словами, з Коломойським до націоналізації Приватбанку вона зустрічалася близько 20 разів. Останній раз особисто бачила його в ніч перед націоналізацією Приватбанку: "Це була знаменита ніч, коли зібралася велика частина Кабміну - міністр фінансів, зрозуміло, прем'єр-міністр, міністр юстиції, Аваков, президент. Ось у цій кімнаті я бачила Коломойського напередодні націоналізації, де йому написали листа з проханням про націоналізацію".

На питання про рекапіталізацію інших банків, Гонтарєва запевнила: до всіх банків були однакові вимоги, однак не всі власники банків їх виконали:

"Проблеми не були пов'язані тільки з паном Коломойським. Якщо ми подивимося, скільки грошей держава внесла в державні банки, на що використовувалися кредити державних банків, подивимося на олігархічну модель побудови українського банківського сектора, то побачимо, як з ринку був виведений банк олігарха Фірташа. Там не було капіталу, він його так і не вніс. Два банки пана Бахматюка. А ось, наприклад, банк Пінчука і банк Ахметова виконали вимоги, внесли капітали, дали заставу. Не було завдання вивести банки з ринку, була програма рекапіталізації, узгоджена з Міжнародним валютним фондом, на чотири роки".

Валерія Гонтарєва очолювала Національний банк України у 2014-2018 роках.

Екс-глава Національного банку України Валерія Гонтарєва назвала рішення судів по Приватбанку на користь олігарха Ігоря Коломойського фіаско судової системи країни.