UA / RU
Підтримати ZN.ua

Головуюча суддя у справі про поновлення Насірова розповіла про причини рішення

Суддя не сумнівається у правомірності свого рішення.

Головуюча у справі про звільнення Романа Насірова суддя Окружного адміністративного суду Києва Наталія Клименчук, яка оголосила рішення про поновлення Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби, заявила, що звільнення Насірова ґрунтувалося виключно на наявність у нього подвійного громадянства, що так і не було доведено. При цьому суддя зазначила, що в обґрунтованості рішення суду вона не сумнівається.

"Оскаржуване рішення про звільнення Насірова ґрунтується виключно на обставині наявності у позивача подвійного громадянства. У своєму позові Насіров стверджував про відсутність такого факту, як наявність у нього подвійного громадянства, і тому вважав оскаржуване рішення протиправним і таким, що підлягає скасуванню у судовому порядку. У тому числі позивач наполягав на порушенні процедури прийняття оскаржуваного рішення, так як в порушення встановленого законом порядку його прийняттю не передувало відповідне подання прем'єр-міністра України про його звільнення", - зазначила Клименчук в коментарі "Судово-юридичній газеті".

За її словами, єдиним документом, в якому згадується наявність у Насірова подвійного громадянства, є адресований міністру фінансів України лист посольства Великобританії, в якому йдеться про надання НАБУ якоїсь інформації щодо Насірова, в тому числі тієї, що стосується його британського громадянства. Також зазначено, що матеріали, які підтверджують цей факт, будуть надані відповідно до міжнародних Конвенцій.

"Варто зазначити, що такий лист сам по собі викликає сумніви, оскільки, хоч його відправником і вказано посольство Великобританії, він не підписаний уповноваженим послом", - додала суддя.

Вона зазначила, що суд кілька разів просив надати документи, які підтверджували б наявність факту подвійного громадянства у Насірова, про які в тому числі могла йти мова в зазначеному листі, але так і не отримав їх. Відповідно, у суду при розгляді справи не було підстав для встановлення факту подвійного громадянства Р. Насірова, в зв'язку з чим був зроблений висновок про безпідставність звільнення позивача.

Також підставою задоволення позову, за словами судді, послужило пряме порушення порядку прийняття рішення про звільнення голови Державної фіскальної служби, яке, згідно з законодавством, може мати місце виключно на підставі рішення Кабінету міністрів України.

"Цьому має передувати внесення прем'єр-міністром України відповідного подання. Разом з тим при розгляді справи судом було встановлено, що прем'єр-міністром України подання про звільнення Насірова на розгляд Кабінету міністрів України не вносив. Це підтверджує невідповідність оскаржуваного рішення вимогам зазначеної вище статті 2 КАС України і в черговий раз свідчить про протиправність оскаржуваного рішення", - додала суддя Клименчук.

Читайте також: Посольство США розчароване рішенням суду про поновлення Насірова на посаді

Як повідомлялось, 11 грудня комісія суддів Окружного адміністративного суду Києва під головуванням судді Наталія Клименчук прийняла рішення про поновлення Романа Насірова на посаді голови ДФС. Також йому мають виплатити заробітну плату за час відсторонення розміром 184 тисячі гривень. Натомість в уряді заявили, що будуть оскаржувати рішення суду.

Нагадаємо, що 2 березня минулого року детективи НАБУ вручили голові ГФС Роману Насірову повідомлення про підозру в рамках розслідування "газової справи Онищенка" по епізоду про незаконне надання відстрочки по оплаті ренти компаніями-учасниками корупційної оборудки. Його підозрюють у скоєнні дій, які завдали державі збитків на суму два млрд гривень.

За даними слідства, в 2015 році Насіров прийняв ряд безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для задіяних у "газовій схемі" компаній, підконтрольних депутату Олександру Онищенку, на загальну суму більше 2 мільярдів гривень.