UA / RU
Підтримати ZN.ua

Global Times: Громадяни Китаю почали реєструватися для евакуації з України

Китайські експерти пояснюють, що після удару по Кримському мосту цивільні об’єкти стали цілями у російсько-українській війні.

Деякі громадяни Китаю, які все ще перебувають в Україні, почали реєструватися на організовану евакуацію з країни. Інші ж готуються поїхати самостійно.

Про це пише китайський таблоїд Global Times, пов’язаний з Компартією Китаю, нагадуючи, що Міністерство закордонних справ КНР закликало своїх громадян залишити територію України через тяжку ситуацію з безпекою.

Видання нагадує, що востаннє велика евакуація проводилася в березні. Тоді Україну залишили 6 тисяч китайців, всі вони повернулися на батьківщину. Експерти зауважують, що нова евакуація - це найбільший крок китайського уряду з метою захистити своїх громадян на тлі подальшої ескалації російсько-українського конфлікту. Станом на неділю 161 громадянин Китаю зареєструвався у посольстві для організованої евакуації. Ще 27 людей повідомили про намір евакуюватися самостійно.

Читайте також: Високопоставлений чиновник НАТО вступив у суперечку з китайським дипломатом через війну РФ проти України

У повідомленні, опублікованому в суботу, Міністерство закордонних справ Китаю зауважило, що, зважаючи на тяжку ситуацію з безпекою в Україні, китайським громадянам, які все ще перебувають на українські території, варто посилити заходи безпеки і евакуюватися. Посольство допоможе організувати виїзд для тих, кому це потрібно. При цьмоу, громадян Китаю закликають подати свої особисті дані в посольство якомога швидше.

Пізніше в суботу Посольство Китаю в Україні повідомило через свою сторінку в програмі WeChat, що запропонує допомогу і забезпечить координацію евакуаційних процесів, зокрема термінову обробку документів. Заклик з’явився на тлі продовження ескалації російсько-українського конфлікту після удару по Кримському мосту на початку місяця, який викликав жорстку відповідь Росії включно з ракетними ударами по українських містах.

«Після атаки на Кримський міст цивільна інфраструктура стала ціллю в військовому конфлікті, а це очевидна ескалація на полі битви. Наша евакуація цього разу - це більше раннє попередження, щоб уникнути шкоди майну і життю наших громадян», - сказав експерт Центру російських досліджень в Східно-китайському педагогічному університеті Цуй Хень.

Global Times пише, що після евакуації в березні невелика частина з 6 тисяч тих, хто покинув Україну, повернулися заради бізнесу чи навчання. Більшість китайців, які досі на українській території, - це студенти, бізнесмени чи персонал компаній. Оглядачі кажуть, що цього разу легше і безпечніше провести евакуацію зараз, поки зв’язок не розірвався, а авіарейси виконуються нормально.

Після ночі з сиренами китайські громадяни, з якими зв’язалися журналісти Global Times, сказали, що залишаються спокійними після багатьох місяців конфлікту. І що вони навчилися захищати себе на тлі ескалації напруги.

Читайте також: Посольство США назвало ганебними ранкові удари росіян по Києву

Чжо Го, який з дружиною і дітьми живе в Києві, сказав виджанню, що його сім’я не збирається їхати з України зараз.

«Останнім часом було тихо і спокійно. І ми не не відчуваємо великої різниці у порівнянні з тим, як все було до війни», - сказав він.

Однак, невизначеність зберігається, оскільки конфлкіт продовжує посилюватися. А США і їхні союзники з НАТО продовжують «роздмухувати вогонь», кажуть експерти.