UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава місії ООН в Україні відвідає Донбас

Матільда Богнер відвідає з робочим візитом Донбас.

Нова глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер відвідає з робочим візитом Донбас. Про це повідомляється на сайті організації.

"Я з нетерпінням чекаю зустрічі з людьми з різних куточків України, щоб вислухати їх і зрозуміти їх проблеми. Одна з моїх перших робочих поїздок буде в зону конфлікту на сході", - сказала Богнер.

Матільда Богнер - юрист з 13-річним досвідом роботи в ООН. Напередодні, 24 липня, вона вступила на посаду голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Її попередниця, Фіона Фрейзер, завершила своє п'ятирічне перебування в Україні. Зараз вона працює в Управлінні ООН з прав людини в Афганістані.

Зазначимо, на засіданні ТКГ 31 липня представники України планують узгодити ремонт мосту в Станиці Луганській, на час якого пропонують відкрити КПВВ "Золоте".

8 липня президент Володимир Зеленський повідомив про те, що будівництво мосту через лінію розмежування поблизу Станиці Луганської розпочнеться найближчим часом. На думку президента, будівництву мосту не завадить навіть саботаж з боку бойовиків російсько-німецьких окупаційних військ, тим більше, що минулого місяця тут відбулося розведення сил і засобів від лінії розмежування. "Є ідеї, як це швидко зробити протягом місяця", - говорив він.

17 липня на засіданні в Мінську учасники Тристоронньої контактної групи домовилися про початок демонтажу бетонних фортифікаційних споруд в районі Станиці Луганської.

Саме наявність цих споруд і небажання окупантів відходити від мосту заважають його ремонту, вважають в МінТОТ. У той же час представники НЗФ у Мінську запевняли, що прибрати споруди можна протягом 8-10 днів.

"Лінія розмежування повинна проходити посередині моста. Але в 2019 році, прикриваючись людьми, які переходили міст, бойовики вийшли фактично на наш берег і там побудували укріплення. Навіть штурмувати ці укріплення було неможливо, тому що це єдиний перехід в Луганській області. Це створювало великі труднощі, зокрема з ремонтом мосту... Тема ремонту мосту обговорюється вже багато років. Але для того, щоб міст почати ремонтувати, потрібно, щоб інша окупаційна сторона відвела війська і демонтувала зміцнення", – пояснив заступник міністра з питань ОТ Юрій Гримчак.