UA / RU
Підтримати ZN.ua

Геращенко заявила про необхідність додаткової верифікації списків перед обміном заручників на бойовиків

Деякі засуджені особи категорично відмовляються від переміщення до ОРДЛО.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що ряд засуджених в Україні осіб, на звільнення яких наполягають бойовики російсько-терористичних формувань, категорично відмовляються від переміщення до ОРДЛО. Тому, на думку політика, необхідно терміново провести додаткову верифікацію напередодні обміну українських заручників на засуджених бойовиків.

"Деякі з осіб, включених до списків ОРДЛО, категорично відмовляються переходити на тимчасово окуповані території. І про своє небажання вони заявили тільки зараз, а не у травні, коли проводилася перевірка", - написала віце-спікер на своїй сторінці в Facebook ввечері у вівторок, 12 грудня.

Геращенко уточнила, що учасники Мінської групи обговорили під час відеоконференції технічні питання обміну, щоб була можливість провести його напередодні новорічних і різдвяних свят.

"Робимо все, щоб вирішити всі проблемні питання, і щоб були хороші новини", - запевнила політик.

Переговорний процес про обмін українських заручників на засуджених в Україні бойовиків активізувався після публічної згоди президента РФ Володимира Путіна посприяти цьому за посередництва проросійського лідера руху "Український вибір" Віктора Медведчука. У Кремлі заявили, що 15 листопада нібито відбулася телефонна розмова Путіна з ватажками "ДНР" і "ЛНР" Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким, присвячена обміну утримуваними особами.

Українська сторона висловила готовність звільнити 306 бойовиків для звільнення 74 українських заручників.

Після зустрічі з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим у Відні 7 грудня міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що обмін може бути проведено найближчими тижнями.