UA / RU
Підтримати ZN.ua

Геращенко вважає організаторами вбивства Шеремета та замаху на нього самого російські спецслужби

Відповідальні за замах на Геращенка особи можуть бути оголошені у міжнародний розшук.

За версією слідства, вбивство українського журналіста Павла Шеремета та спроба замаху на депутата Верховної Ради Антона Геращенка були підготовлені та реалізовані російським диверсійно-терористичним центром.

Відповідну заяву зробив сам народний депутат Антон Геращенко на брифінгу в Києві 23 січня.

"Спроба замаху на мене, відвернена Службою безпеки України, є лише однією з ланок ланцюга роботи диверсійно-терористичного центру, створеного на території РФ, перед яким поставлено завдання - задіяти громадян України, як правило, з кримінальним минулим, що ненавидять нашу країну... організовувати злочини на території нашої країни", - заявив він.

"На сьогоднішній момент, судячи по почерку та підготовці терористичного акту щодо моєї ліквідації, слідчі вважають, що на 99,9% терористичний акт - вбивство відомого журналіста Павла Шеремета - було спрямовано, націлене та реалізоване цим же диверсійно-терористичним центром на території РФ", – підсумував депутат.

За його словами, затримані виконавці замаху – це лише "витратний матеріал" російських спецслужб.

"Ми поки тільки зловили виконавців. І знаємо окремих осіб - співробітників російських спецслужб, які здійснюють цю діяльність. Можливо, вони будуть оголошені в міжнародний розшук як особи, що здійснюють терористичну діяльність проти України", – розповів Геращенко.

Депутат також повідомив про шість епізодів злочинів, підготовлених та скоєних цим центром, включаючи замах на нього самого, вбивство Шеремета, вбивство майора Івана Мамчура, вбивство курсанта у Харкові, а також підпал квартири Мера Херсона.

Геращенко також зізнався, що своєчасне запобігання замаху на нього – це щаслива випадковість.

"Те, що відбулося в моєму випадку - це унікальний збіг обставин, той факт, що по приїзду осіб, які в даний момент затримані і знаходяться в СІЗО... інформація про їх приїзд по щасливій випадковості стала доступною співробітникам Служби безпеки України", – зазначив він.

Читайте також: У 2016 році у світі загинули 93 працівників ЗМІ, серед них – український журналіст Шеремет

Нагадаємо, 21 січня голова СБУ Василь Грицак заявив про те, що співробітники Служби безпеки України запобігли замаху на життя народного депутата України. Незабаром з'ясувалося, що цим депутатом є Антон Геращенко. Сам політик припустив, що підготовка замаху на нього пов'язана з політичною діяльністю.

Шевченківський районний суд заарештував без права внесення застави двох підозрюваних у підготовці замаху. Заарештованим інкримінують злочин, передбачений ст. 112 Кримінального кодексу, вони можуть отримати довічне ув'язнення.