UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генсек Amnesty International закликав РФ звільнити Сенцова

"Ми підтримуємо Олега і вимагаємо його звільнення!" - написав Саліл Шетті.

Генеральний секретар міжнародної організації Amnesty International Саліл Шетті закликав Російську Федерацію звільнити українського режисера Олега Сенцова. Про це він написав сьогодні, 8 червня, на своїй сторінці в Twitter. Організація неодноразово вказувала на порушення права на справедливий судовий розгляд у РФ.

"Олег Сенцов уже 25 днів голодує на знак протесту проти утримання Росією українських політичних в'язнів. Він відбуває 20 років після несправедливого та політично мотивованого судового розгляду. Ми підтримуємо його й вимагаємо його звільнення!", - написав Шетті.

У прес-службі Amnesty International зазначили, що катування та інше жорстоке поводження є поширеними порушеннями в системі кримінального судочинства РФ. Крім того, умови під час етапування ув'язнених у РФ також можна прирівняти до тортур та жорстокого поводження.

Раніше американський ПЕН-центр вимагав негайно звільнити Олега Сенцова у листі, адресованому президенту РФ Володимиру Путіну та очільнику ФІФА Джанні Інфантіно.

На початку червня цього року у низці країн світу пройшла акція #FreeSentsov з вимогою до російської влади звільнити українського режисера.

Нагадаємо, що Сенцова навесні 2014 року в окупованому Криму затримали співробітники ФСБ. Його етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс Сенцову обвинувальний вирок – 20 років колонії суворого режиму.