UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокуратура знайшла нові докази фінансування терористів ОРДЛО Росією

На місці бойового зіткнення із ЗСУ диверсанти залишили озброєння та захисну амуніцію, країною-виробником яких є РФ.

© Андрій Лисенко / Facebook
Росія постачає бойовикам зброю та амуніцію
Росія постачає бойовикам зброю та амуніцію
© Андрій Лисенко / Facebook
© Андрій Лисенко / Facebook
© Андрій Лисенко / Facebook

Українські правоохоронці отримали нові докази матеріально-технічного забезпечення терористів Донбасу Росією, повідомляє спікер Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко.

Відповідні факти вдалося встановити під час досудового розслідування кримінальних правопорушень за ч. 2, 3 статті 258, ч. 3 статті 258-5, ч. 2 статті 147, ч. 2 статті 437, ч. 2 статті 438 Кримінального кодексу України.

Зразки російського озброєння та форми були отримані під час спроби прориву бойовиків "1 АК Народної міліції" терористичної організації "ДНР" на позиції Збройних сил України поблизу Красногорівки Донецької області о 4:15 ранку 20 липня 2017 року.

Під час бойового зіткнення було ліквідовано чотирьох терористів ДРГ "2-го стрілецького батальйону 100 ОМСБр 1 АК ДНР", один з яких є громадянином РФ. Проте внаслідок бойового зіткнення також загинули троє українських військових.

Під час огляду місця події було виявлено численну кількість вогнепальної та вибухової зброї, у тому числі, підствольний гранатомет 6Г34(ГП-34) промислового виробництва, призначений для стрільби дульнозарядними безгільзовими пострілами ВОГ-25, ВОГ-25П. Відповідно до інформації Міністерства оборони України, він перебуває на озброєнні ЗС РФ.

Крім того, ліквідовані диверсанти були одягнені у військову амуніцію, бронежилети та військові шоломи промислового виробництва ШБМ-Л, ШБМ-П, 6Б27, виготовлені у Росії (Казані, Ростові-на-Дону).

Також на місці були виявлені та вилучені медичні препарати, країною походження яких також є РФ.

"Отримані докази фінансування Російською Федерацією незаконних збройних формувань на території Донецької області передано до Міністерства закордонних справ України для використання в міжнародних судових інстанціях", - резюмує Лисенко на своїй сторінці у Facebook.

Раніше повідомлялося про те, що співробітники Служби безпеки спільно з військовослужбовцями і поліцією виявили в районі проведення АТО схованку з боєприпасами російського виробництва. Сховок було облаштовано поблизу лінії зіткнення в Ясинуватському районі Донецької області.

За кілька місяців було виявлено нову схованку з боєприпасами із російським маркуванням. Її було облаштовано поблизу траси "Бугас-Новотроїцьке" у Донецькій області, якою регулярно рухаються транспортні засоби з мирними мешканцями, військовослужбовцями ЗСУ та представниками міжнародних організацій.