UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокуратура заявила суду про знищення в АП декількох документів часів "Євромайдану" – ЗМІ

Слідчий ГПУ висловив сумнів у тому, що зазначені документи дійсно знищено.

Слідчі Генпрокуратури, що ведуть розслідування вбивств активістів "Євромайдану", заявили, що Адміністрація президента знищила та роздала своїм колишнім співробітникам частина документів СБУ щодо "боротьби з тероризмом" в період Революції гідності.

Як повідомляють "Українські Новини", про це йдеться в судовій ухвалі від 31 березня. Згідно з документом, в рамках розслідування ГПУ, зокрема, досліджує обставини організації та проведення силового розгону мітингів в центрі Києва 18 і 19 лютого 2014 року. Розгін здійснювався силами і засобами СБУ та МВС, в тому числі і шляхом проведення антитерористичної операції.

В ході досудового розслідування встановлено, що колишні посадові особи СБУ в листопаді 2013 року - лютому 2014 року інформували АП про стан боротьби з тероризмом та прийняті рішення шляхом направлення листів, довідок та повідомлень

Частина зазначених документів була надана президентською адміністрацією органу досудового слідства і приєднана до матеріалів кримінального провадження.

Згідно з листом АП від 8 лютого 2017 року, низка документів, в яких йдеться про кадрові перестановки в СБУ, містить конфіденційну інформацію і в даний час знаходиться в зазначеному відомстві.

В той же час, згідно з наданою інформацією, 15 документів були знищені в установленому порядку. Ще 5 документів були видані працівникам АП, які вже не працюють в адміністрації.

"Слідчий зазначає, що зазначені документи мають відношення до розслідуваних подій, мають грифа обмеженого доступу й можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні", - йдеться в судовому рішенні.

Слідчий, при цьому, висловив сумнів у тому, що зазначені документи знищені і звернувся до суду з проханням надати до них доступ.

Суд задовольнив клопотання слідчого, надавши ГПУ доступ до документів, які зберігаються в АП, і підтверджують знищення зазначеної документації СБУ, а також їх передачу колишнім співробітникам адміністрації.

Раніше начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що за злочини проти Майдану в Україні за три роки реальний термін позбавлення волі отримала лише одна особа - так званий "тітушка", який засуджений до 4 років колонії.

Детальніше про ситуацію з розслідуванням злочинів проти Євромайдану читайте у статті Євгенії Закревської "Зворотна сторона очевидності", , а такожі в інтерв'ю з головою Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергієм Горбатюком в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".