UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВС завершило розслідування справи Тетяни Чорновол, підтвердивши версію про хуліганські мотиви

Безпосередньо до побиття Чорновол причетні вже заарештовані Сергій Котенко і Роман Залюбовський, а також двоє невстановлених осіб та Андрій Зінченко.

На активістку Євромайдану і журналістку Тетяну Чорновол напали з хуліганських спонукань - за те, що вона підрізала автомобіль на дорозі. Розслідування завершено, заявляє заступник генпрокурора України Роман Андрєєв.

"Знайшла підтвердження версія про скоєння злочину з хуліганських спонукань", - сказав він під час брифінгу.

Андрєєв розповів, що слідство відпрацьовувало кілька версій подій. "Версії були - вчинення злочину на замовлення, вчинення злочину з хуліганських мотивів і у зв'язку з її професійною діяльністю. Повідомляю, що слідство завершено, і сьогодні розпочато процедуру відкриття матеріалів слідства сторонам процесу".

Він підкреслив, що версія про хуліганські мотиви у побитті Чорновол підтверджується даними свідків, потерпілої, підозрюваних, матеріалами відеофіксації та іншими матеріалами слідства.

За його словами, безпосередньо до побиття Чорновол причетні вже заарештований Сергій Котенко і Роман Залюбовський, а також двоє невстановлених осіб та Андрій Зінченко.

"Зінченко перебував у розшуку. Сьогодні надійшла інформація від наших колег з Російської Федерації про його затримання", - підкреслив заступник генпрокурора.

Він додав, що Генпрокуратура вже почала процедуру екстрадиції Зінченка в Україну. За його словами, Зінченко, затриманий у Москві, мав деякі проблеми з законом, раніше притягувався до кримінальної відповідальності за шахрайство.

Розповідаючи про обставини самого злочину, заступник генпрокурора повідомив: "24 грудня Чорновол їхала додому на власному автомобілі. Зі слів підозрюваних, вона почала маневрувати і, на їхню думку, викликала цим аварійну ситуацію. Вони почали її наздоганяти, вона не зупинилася. У процесі цих перегонів було кілька зіткнень автомобілів. Зрештою, вони її зупинили біля міста Бориспіль і витягли з автомобіля. Потім Залюбовський і Зінченко жорстоко її побили, після чого з місця події зникли".

Під час брифінгу журналістам продемонстрували відео допиту Залюбовського, в якому він виклав свою версію події, і, власне, ця версія озвучена слідством.

Сам Залюбовський перебував під час здійснення злочину за кермом. З його слів, він приїхав до Києва разом з Зінченком придбати автомобіль, і на дорозі вони його тестували.

Заступник генпрокурора висловив обурення тим, що інцидент на дорозі спричинив скоєння такого жорстокого злочину, і підкреслив, що прокуратура проситиме максимального покарання для тих, хто побив Чорновол.

"Мене обурює поведінка цих людей. Ніяке поведінка на дорозі не може бути приводом для побиття жінки. Я вважаю, що вони заслуговують найбільш суворого покарання", - підкреслив Андрєєв.

Начальник Головного слідчого управління МВС України Микола Чинчин, у свою чергу, повідомив, що кримінальне провадження стосовно Андрія Насіковського і Олександра Храмцова, які є фігурантами у справі Чорновол, буде виділено в окреме провадження, в їхніх діях може і не бути складу злочину (побиття Чорновол).

Начальник управління Головного слідчого управління МВС України Богдан Бівалькевич додав: "На той час були підстави для їхнього затримання... Швидше за все, в їхніх діях складу злочину може і не бути".

Як відомо, журналістку і активістку Автомайдану Тетяну Чорновол побили в ніч на 25 грудня 2013 року. За даними міліції, журналістка їхала у власному автомобілі і її "підрізав" темний автомобіль. Зловмисники побили Чорновол.

Міліція розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 КК України (хуліганство), після допиту Чорновол 26 грудня провадження було додатково кваліфіковано за ч. 2 статті 121 КК України (заподіяння тяжких тілесних ушкоджень).

У справі було шість підозрюваних, п'ятеро з них перебували під арештом. 27 грудня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді арешту чотирьом підозрюваним у кримінальному провадженні про побиття Чорновол - за рішенням суду Храмцов, обидва Котенки і Насіковський заарештовані до 23 лютого 2014 року.

На Храмовца зареєстровано авто Porsche Cayenne, яке фігурує на запису відеореєстратора автомобіля Чорновол. Разом з тим, ряд ЗМІ з посиланням на друзів підозрюваного повідомляли, що у Храмовца є алібі, а Porsche Cayenne у нього ще півроку тому придбав Котенко, однак виплатив лише частину суми, тому авто все ще зареєстровано на Храмцова.

28 грудня суд обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для п'ятого підозрюваного - 34-річного мешканця Дніпродзержинська (Дніпропетровська область), який працював в охоронній структурі. З його свідчень випливає, що він особисто брав участь у побитті Чорновол. Затриманий також розповів, що приїхав до Києва купувати автомобіль Porsche Cayenn. !zn

Читайте також:

2013 рік став найгіршим для свободи слова в Україні за останні 11 років

Україну визнано однією з найгірших місць для журналістів

В Україні у 2013 році зафіксовано рекордну кількість нападів на журналістів