UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокуратура розслідує діяльність колишніх міністрів оборони

Головним управлінням нагляду за додержанням законів у воєнній сфері ГПУ до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення колишнім керівним складом Міноборони і Генштабу ЗСУ кримінального правопорушення, передбаченого статтею про службову недбалість.

Дії колишніх міністрів оборони України Павла Лебедєва, Дмитра Саламатіна і Анатолія Гриценка як міністрів оборони привели Збройні сили України до неналежного стану бойової готовності. Про це заявив начальник Головного управління Генеральної прокуратури України Петро Візнюк, йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

Головним управлінням нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Генпрокуратури в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено відомості про вчинення колишнім керівним складом Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

"Дії кожного міністра оборони, кожного начальника Генштабу будуть досліджуватися на предмет того, які управлінські рішення вони виносили з реформування, скорочення, передислокації Збройних сил. Крім того, буде приділено увагу закупівлі озброєння, військової техніки, а також того, скільки бюджетних коштів витрачено і на що вони пішли. У всіх цих питаннях розслідується багато епізодів, адже ми залучили до цього серйозних експертів своєї справи, групу фахівців військової інспекції та державно-фінансової інспекції", - повідомив Візнюк.

На переконання Візнюка, саме тому зараз спостерігаються значні труднощі під час мобілізації, відсутність підготовки військовослужбовців і нормального забезпечення армії всім необхідним. Так, система аутсорсингу (в даному випадку, передача від Міністерства оборони послуг з постачання стороннім виконавцям на умовах субпідряду) себе повністю дискредитувала. Тому головним управлінням нагляду за додержанням законів у воєнній сфері відкрито кримінальне провадження стосовно того, що Міністерство оборони України за вказівкою колишнього міністра оборони Михайла Єжеля "відшкодувала за фіктивними угодами 40 млн грн комерсантам на комунальні потреби, тобто, комерційні структури користувалися водою, електроенергією, приміщеннями Збройних сил України, та ще й отримували за це компенсацію. Таким чином, зазначена сума їм була просто "подарована".

"Крім того, така ситуація склалася не тільки в Збройних силах України, але й у військовій прокуратурі: її свідомо нищили і взагалі хотіли ліквідувати. А нинішній досвід показує, що органам прокуратури необхідно мати спеціалізовану військову прокуратуру", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, кандидат у президенти від партії "Громадянська позиція", народний депутат Анатолій Гриценко запросив генпрокурора Олега Махніцького на прямий ефір одного з центральних телеканалів. Так політик відреагував на інформацію про відкриття проти нього Генпрокуратурою кримінальної виробництва.

"Пан Олег Махніцький, Ваш колишній партійний вождь Олег Тягнибок в прямому ефірі заявив, що Генпрокуратура "відкрила кримінальну справу", де я нібито є фігурантом. Каже, що шукаєте тисячі одиниць різних зенітно-ракетних комплексів, які невідомо куди зникли". Уточнює, що зокрема розшукуєте ПЗРК, які базувалися в Шостці", - написав Гриценко у своєму Facebook.

Раніше Гриценко заявив про необхідність негайної заміни генерального прокурора України. Як зазначив політик, у Донецьку досі працюють офіси Олександра Януковича та Андрія Клюєва, хоча зарубіжні правоохоронці заарештовують їх майно. За його словами, "нова влада дуже швидко знайшла порозуміння зі старою". !zn