UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокуратура: Розпочато офіційну процедуру екстрадиції Януковича

Відносини з РФ у сфері екстрадиції врегульовані Європейською конвенцією про видачу правопорушників 1957 року.

Україна почала офіційну процедуру екстрадиції Віктора Януковича, щодо якого триває кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень. Про це повідомив генеральний прокурор України Олег Махніцький.

"За клопотанням слідчого суд дав дозвіл на затримання Віктора Януковича. Як відомо, екстрадиція є видача особи державі, компетентні органи розшукують його для притягнення до кримінальної відповідальності. Екстрадиція передбачає офіційне звернення про встановлення місця перебування на території запитуваної держави цієї особи та її видачу", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті Генпрокуратури.

У повідомленні зазначається, що міжнародне право фіксує зобов'язання держав-учасників видавати один одному осіб для притягнення до кримінальної відповідальності. "Відносини, зокрема, з Російською Федерацією, у сфері екстрадиції також врегульовані Європейською конвенцією про видачу правопорушників 1957 року", - підкреслюється в повідомленні.

ТАКОЖ: Що сказав Янукович: вся прес-конференція в Ростові-на-Дону (відео)

У прес-службі відзначили, що проведення громадянином України Віктором Януковичем прес-конференції в Ростові-на-Дону є офіційно підтвердженим фактом його місцезнаходження на території Російської Федерації.

"Тому Генеральна прокуратура очікує після звернення до Москви найближчим часом отримати позитивну відповідь від Генеральної прокуратури РФ. За словами Януковича, він потрапив до Росії з Криму з допомогою "патріотично налаштованих офіцерів" невідомого держави після того, як Україна вже оголосила колишнього президента в міжнародний розшук", - йдеться в повідомленні.

Також Махніцький заявив, що вважає останні заяви Януковича під час прес-конференції в Ростові-на-Дону "безвідповідальними і не сприяють політичній стабілізації в Україні в цілому і в Криму зокрема, а також спрямованими на загострення нинішнього громадянського конфлікту на півострові".

Як повідомлялося, Головне слідче управління Генпрокуратури України оголосило Януковичу підозра в організації умисного масового вбивства людей, вчиненого способом, небезпечним для життя багатьох осіб, за попередньою змовою групою осіб, а також у перевищенні влади та службових повноважень.

25 лютого ГСУ Генпрокуратури початок кримінальне провадження про злочини, скоєних під час масових акцій протесту на Майдані Незалежності в Києві колишніми високопоставленими чиновниками, в тому числі, Януковичем. Суд дав дозвіл на затримання і доставку його для обрання запобіжного заходу - взяття під варту. !zn

Читайте також:

В Женеві почали розслідування відносно Януковичів

ГПУ готує клопотання про екстрадицію Януковича

Януковичу висунуто підозру у вбивствах, він оголошений в розшук