UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокуратура просить США видати Мельника і допитати його родичів

Генпрокуратура направила до США два міжнародно-правових запити у справі Мельника. Один стосується інформації про те, як екс-ректор потрапив на територію Штатів, а другий - прохання про видачу Мельника українській стороні на умовах взаємності.

Родичів екс-ректора-втікача Петра Мельника на прохання нашої Генпрокуратури допитають у Каліфорнії американські поліцейські, про це повідомила заступник генпрокурора Лілія Фролова.

"Генпрокуратура вже направила до Штатів два міжнародно-правових запити у справі Мельника. Першою ми просили надати інформацію, як екс-ректор потрапив на територію США, з яким паспортом в'їхав тощо. Окрім того, просимо провести допит родичів Мельника, які давно вже стали громадянами США. Зазвичай для цього українські слідчі складають кікька питань для американської поліції. Потім вона пришле нам їхні відповіді", сказала вона.

У другому дорученні прокуратура просить видати Мельника Україні на умовах взаємності. Тобто, якщо навіть між нашими країнами немає домовленості про екстрадицію, країна, де виявили злочинця, може видати його на батьківщину, щоб він там постав перед судом.

"Ми не можемо встановлювати терміни відповідей американській стороні або іншій країні в такій ситуації. Вони отримали запити, а нам залишається тільки чекати", - відзначили у прес-службі ГПУ.

Між тим, екс-заступник голови МВС депутат Геннадій Москаль вважає, що Мельник фактично невразливий.

"Якщо він в'їхав туди легально, а я думаю, що це так і є, то його не вишлють з країни, скільки б Україна не просила, - говорить політик. - Мельнику головне - не потрапити у поле зору міграційної служби та поліції, навіть дорогу на червоне світло не переходити. І тоді він там до старості доживе", - говорить москаль

Нагадаємо, ректора Національного університету державної податкової служби Петра Мельника було затримано 27 липня співробітниками міліції у власному кабінеті при отриманні хабара.

1 серпня як запобіжний захід Печерський райсуд призначив Мельнику домашній арешт (адвокати заявляли про погіршення стану його здоров'я).

7 серпня на нього одягли спеціальний браслет, який дозволяє відстежувати переміщення арештованого. У ніч на 9 серпня Мельник зняв браслет і зник у невідомому напрямку.

12 серпня Печерський райсуд дозволив затримати ректора для доставки до суду з метою зміни запобіжного заходу. 14 серпня Мельник був оголошений у міжнародний розшук. Раніше повідомлялося про те, що оголошений у розшук колишній ректор Національної податкової академії Петро Мельник перебуває у місті Сан-Маркос у Каліфорнії (США). !zn

Читайте також:

Генпрокуратура підтвердила знаходження Мельника у Каліфорнії і попросила у США правової допомоги

Генпрокуратура буде просити США видати Мельника

ЗМІ: Мельника було виявлено у США ще в серпні