UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокуратура оприлюднила нові докази присутності російських військових в Донбасі

У зоні АТО українські військові та правоохоронці зібрали зразки зброї та боєприпасів країни-агресора.

© ГПУ
Правоохоронці знайшли в Донбасі російські міни та вогнемет
Правоохоронці знайшли в Донбасі російські міни та вогнемет
© ГПУ
© ГПУ
© ГПУ

Українські правоохоронці отримали нові докази присутності військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації на сході України. Вони здобуті у межах розслідування застосування російськими військовими заборонених засобів ведення війни і вчинення інших порушень норм міжнародного права, повідомляє прес-служба ГПУ.

Під час проведення слідчих і розшукових дій у зоні бойових дій в Донбасі правоохоронці спільно з військовослужбовцями сил АТО виявили:

- чотири протипіхотні міни МОН-50 (застосування заборонено Оттавською конвенцією);

- одну ручну протипіхотну оборонну ударно-дистанційну гранату та два ударно-дистанційні запали;

- реактивний піхотний вогнемет РПВ "Джміль".

Усе озброєння – виробництва 1990-1993 років. За інформацією Міністерства оборони, на озброєнні Збройних сил України воно не перебуває. Наразі проводяться відповідні експертизи виявленої зброї, триває досудове слідство. Партію доказів російської присутності в Донбасі правоохоронці також отримали після невдалої спроби прориву бойовиків терористичної організації "ДНР" поблизу Красногорівки Донецької області.

Раніше повідомлялося про те, що співробітники Служби безпеки спільно з військовослужбовцями і поліцією виявили в районі проведення АТО схованку з боєприпасами російського виробництва. Сховок було облаштовано поблизу лінії зіткнення в Ясинуватському районі Донецької області.

За кілька місяців було виявлено нову схованку з боєприпасами із російським маркуванням. Її було облаштовано поблизу траси "Бугас-Новотроїцьке" у Донецькій області, якою регулярно рухаються транспортні засоби з мирними мешканцями, військовослужбовцями ЗСУ та представниками міжнародних організацій.