UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокуратура і МВС взялися за чартерний політ керівництва "Ощадбанку" на футбол в Польщу

Депутат від "Блоку Порошенко" зажадав від ГПУ почати розслідування польоту голови "Ощадбанку" (давнього соратника Яценюка) на фінал Ліги Європи. У самому "Ощадбанку" заявили про безпідставність звинувачень - це було в неробочий час і не за рахунок компанії.

Генеральна прокуратура України внесла в Єдиний реєстр досудових розслідувань "відомості про кримінальне правопорушення, вчинене посадовими особами (членами наглядової ради та правління) державного Ощадбанку", йдеться в повідомленні ГПУ в четвер, 2 липня.

"Зкрема, встановлено, що вказані особи, зловживаючи службовим становищем, діючи умисно, з особистих корисливих мотивів, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, отримали від юридичних осіб приватного права дохід у вигляді оплати послуг авіа перельотів Київ - Варшава - Київ на загальну суму 459 тис. грн", – зазначає ГПУ.

Дії посадових осіб "Ощадбанку" кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем).

У Генпрокуратурі також повідомили, що досудове розслідування цих злочинів здійснюється слідчими органів внутрішніх справ України у відповідності зі ст. 216 Кримінально-процесуального кодексу.

Розслідування справи стосується поїздки голови правління "Ощадбанку" Андрія Пишного та п'яти з семи членів правління на футбол - гру "Дніпра" у фіналі Ліги Європи у Варшаві 27 травня.

У червні народний депутат Дмитро Добродомов (екс-"Блок Петра Порошенко") звернувся до Генпрокурора і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з вимогою розслідувати факт поїздки на предмет корупції. Добродомов зокрема стверджував, що на політ спецрейсом до Варшави нібито було витрачено близько 700 тис. грн, при цьому з Києва в літаку знаходилися 15 пасажирів, а на зворотному шляху їх стало вже 27.

"Ощадбанк" в свою чергу розповсюдив колективне спростування від імені голови правління Андрія Пишного та інших членів правління про те, що поїздка була оплачена виключно з власних коштів і здійснена в неробочий час (матч проходив після 22 години вечора за Києвом).

"У зв'язку з неможливістю скористатися рейсовим літаком було прийнято рішення скористатися чартерним рейсом. Вартість квитка на одну людину в даному чартерному рейсі дорівнювала 17000 грн., що підтверджується платіжними документами і співвідноситься з вартістю квитків на регулярний рейс Київ-Варшава за кілька днів до вильоту", - говорилося в документі. Згідно йому, керівництво банку повернулося до Києва вночі відразу після завершення футбольного матчу.

Зазначимо, що нещодавно чартерний політ став причиною ще одного скандалу з високопоставленим членом уряду - на сьогодні вже звільненим міністром екології Ігорем Шевченко (був призначений за квотою "Батьківщини"). Хід скандалу дав головний "радикал" Олег Ляшко, який заявив, що Шевченко літав на літаку народного депутата Олександра Онищенка.