UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фукуяма: Україні потрібні перемоги на півдні, щоб зберегти підтримку Заходу

Експерт вказав на зміни в західній риториці, щойно армія Росії почала здобувати хоча б мінімальні успіхи на Донбасі.

Західна підтримка України була непохитною на тлі ранніх успіхів української армії. Однак, тепер, коли російські війська почали хоч і повільно, але просуватися вперед на Донбасі, риторика в Європі і США почала змінюватися. І це проблема, - застеріг американський політичний економіст і професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма під час дискусії, організованої PEN Ukraine.

«Якщо ми подивимося на ситуацію, яка була на тлі перших українських успіхів, коли армія України витіснила росіян з околиць Києва, а потім посунула далі від Харкова, існував оптимізм. Але тепер, коли бої тривають навколо міста Сєвєродонецьк, де Росія хоч повільно, але стабільно просувається вперед, ми бачимо тріщини в цій західній коаліції. Спочатку Генрі Кіссінджер закликав Україну поступитися територією заради миру. Потім New York Times написав редакційну статтю з таким же посилом. Лідери європейських країн, такі як Олаф Шольц і Еммануель Макрон почали телефонувати Путіну, намагаючись домовитися про розблокування експорту зерна. Тому я боюся, що ця західна єдність може похитнутися», - зауважив Фукуяма.

Він вказав на те, що армія України зараз веде контрнаступ на південному напрямку. На думку Фукуями, успіх цих зусиль може сильно вплинути на те, якою буде підтримка Заходу.

«Зараз українські сили йдуть в контрнаступ на півдні. І буде дуже важливо, щоб був досягнутий прогрес на цьому напрямку. Перш за все, це важливо з військової точки зору, щоб зламати цей сухопутний міст в анексований Крим, який прагне закріпити російська сторона. Але також і для того, щоб зберегти західну підтримку», - зауважив американський експерт.

Він також зауважив, що результати російсько-української війни будуть мати глобальні наслідки. Тому що вона фактично уособлює битву між лібералізмом і авторитарним популізмом. Фукуяма нагадав, як в 2019 році Владімір Путін дав інтерв’ю Financial Times, під час якого він назвав лібералізм «застарілою моделлю». Це його твердження підхопили популісти по всьому світі: Марін Ле Пен у Франкції, Віктор Орбан в Угорщині і навіть Дональд Трамп в США.

Читайте також: Росія не зможе продовжити наступ у Донецькій області після виснажливих боїв за Сєвєродонецьк — ISW

«З певної точки зору, позитивний результат цієї війни в тому, що люди бачать альтернативу лібералізму. А Путін і є ця альтернатива», - пояснив Фукуяма.

Однак, він зауважив, що поразка України у війні буде мати катастрофічні наслідки для політичної сфери в усьому світі. Якщо Путін зможе захопити значну частину української території і утримати її, тоді він зможе проголосити перемогу, похвалившись окупацією Донбасу і здобуттям можливостей економічно задушити Україну. І це дозволить йому перекреслити всі військові провали, руйнації, злочини і депортації людей. А популісти знову згуртуються навколо нього.