UA / RU
Підтримати ZN.ua

FT: Найімовірніше, Єврокомісія таки піде на поступки Орбану

ЄК може погодитися на можливість "екстреного гальмування" допомоги Києву, якою матиме змогу скористатися будь-яка з держав ЄС. 

Єврокомісія готова піти на поступки угорському прем'єр-міністру Віктору Орбану, аби той розблокував виділення фінансування для України у розмірі 50 млрд євро. Троє брюссельських законодавців розповіли The Financial Times, що Будапешт може отримати змогу зупинити виділення грошей посеред шляху, коли ЄК погодиться на те, що це питання до 2027-го переглядатимуть щороку. 

Таким чином Орбан, відмовляючись від вето зараз, отримає можливість заблокувати фінансування ще чотири рази протягом чотирьох років. Хоча умови Угорщини передбачають, що будь-яка країна зможе винести серйозні побоювання щодо виплат Києву на обговорення саміту лідерів ЄС.

"Поки незрозуміло, але, найімовірніше, так", - відповів ЗМІ один зі спікерів на запитання, чи вистачить цього, аби Орбан скасував вето. 

Читайте також: Кулеба та Сійярто зустрінуться в Ужгороді, "якщо все піде добре"

Детальніше про те, чи готові в Києві піти на компроміси задля отримання 50 млрд євро — читайте в статті Володимира Кравченка "Торги Орбана: чого Угорщина насправді домагається від України".