UA / RU
Підтримати ZN.ua

Freedom House заявила про наявність у НАБУ доказів перевищення повноважень співробітниками ГПУ

У конфлікті між ГПУ і НАБУ правозахисники стали на бік антикорупційного відомства.

Представлені Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) докази незаконного затримання своїх співробітників представниками Генпрокуратури, вказують на серйозне зловживання повноваженнями з боку останніх, заявив виконавчий віце-президент правозахисної організації Freedom House Деніел Келінгерт.

Як повідомляє прес-служба організації, правозахисник серйозно стурбований прогресом реформи української прокуратури.

За його словами, прихильникам реформ протистоять представники старої системи, які прагнуть зберегти свою владу та положення. Він також закликав представників влади провести швидке та ефективне розслідування інциденту.

"Президент Порошенко і генпрокурор Луценко повинні проконтролювати оперативне та ефективне розслідування заяв про зловживання з боку посадових осіб і підтвердити свою готовність усувати тих чиновників, які хочуть повернення старої системи", - резюмував Келингерт.

Повідомлялося, що між співробітниками НАБУ і Генпрокуратури стався конфлікт, при якому бійці спецназу НАБУ застосували проти трьох співробітників ГПУ силу. У НАБУ інцидент із співробітниками Генпрокуратури назвали "позаштатною робочою ситуацією".

Нагадаємо, 12 серпня начальник департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Володимир Гуцуляк заявив, що спецназом НАБУ були побиті три співробітники прокуратури. Директор НАБУ Артем Ситник заявив про затримання ГПУ двох технічних працівників НАБУ, які проводили негласні слідчі дії.

15 серпня, Ситник повідомив, що співробітників НАБУ тримали в кабінетах та у підвалі Генпрокуратури. "(Тримали – ред.) в підвалі та кабінетах. Це були працівники Депаратаменту Суса. Застосовували фізичні і моральні дії. Їх цікавило, що вони (співробітники НАБУ – ред.) збирали", - зауважив Ситник. Він також підкреслив, що ніякої війни між ГПУ і НАБУ немає, як і між керівництвом цих двох органів.

Нагадаємо, 5 серпня слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури України приїхала в Національне антикорупційне бюро з метою проведення обшуків у справі про незаконній "прослушці" фізичної особи.