UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція вже розпочала 7 справ щодо російських воєнних злочинів в Україні

Україна та Франція підписали декларацію щодо намірів співробітництва у слідчих діях.

Франція на сьогодні розпочала вже сім справ щодо воєнних злочинів Росії, скоєних на території України. Про це повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, повідомляє пресслужба її офісу.

Як зазначається, подіями в нашій країні наразі займаються окремі слідчі спеціального підрозділу антитерористичної прокуратури Франції, у компетенцію якого входять воєнні злочини.

"У Французькій Республіці вже розпочато 7 справ щодо воєнних злочинів в Україні, зокрема розслідування загибелі журналістів. І в цьому питанні ми обговорили можливість об’єднати зусилля із колегами заради досягнення швидкого результату", – заявила Венедіктова.

За її словами, МВС і прокуратура Франції також фіксують свідчення потерпілих і очевидців, що зараз перебувають у їхній країни. Ці дані готові передавати Україні за посередництва Євроюсту.

"А ще наші партнери зазначили, що активно працюють над арештами російських коштів", – додала генпрокурор.

Читайте також: Глава Мін'юсту США обіцяє допомогти Україні покарати військових злочинців

Для того, щоб об’єднати зусилля України та Франції в розслідуванні воєнних злочинів РФ, Венедіктова підписала декларацію щодо намірів співпраці між Офісом Генпрокурора й Управлінням кримінальних справ і помилувань Міністерства юстиції Франції, Генеральною прокуратурою при Апеляційному суді Парижа й Національною прокуратурою з боротьби з тероризмом.

У пресслужбі пояснили, що документ передбачає співробітництво стосовно найсуттєвіших злочинів. Зокрема, йдеться про злочини Росії проти людяності, воєнні злочини й геноцид.

Раніше українські правоохоронці встановили особу ще одного військового з Росії, який вчинив воєнний злочин під час окупації Чернігівської області. Прокуратура вже заочно повідомила про підозру, що окупант знущався, бив і грабував цивільних у селі Лукашівка.