UA / RU
Підтримати ZN.ua

Forbes: Стало відомо, скільки танків втрачають Україна і Росія щодня

При цьому, українські втрати техніки з початком наступу на півдні і сході не сильно збільшилися.

Армія Росії почала втрачати в середньому 10 танків на день після того, як українські війська пішли в подвійний контрнаступ на сході і півдні шість тижнів тому. При цьому, українські втрати таких бойових машин значно менші - лише два танки на день.

Про це пише Forbes, додаючи, що такий розрив приголомшливий. Армія, яка атакує, зазвичай втрачає більше техніки, ніж та, яка обороняється. Оскільки їй потрібно перетинати місцевість в той час, як оборона може просто ховатися в окопах і за укріпленнями, ведучи вогонь з більш безпечних місць.

Більше того, російська армія в теорії досі має вогневу перевагу над українськими військами, хоча ця перевага скоротилася зі збільшенням російських втрат. Тим часом Україна отримує все більше техніки від іноземних донорів, а також від самої Росії, чиї військові кидають танки і гаубиці в процесі відступу.

Forbes пише, що пришвидшення російських втрат танків - це результат поганого командування і проблем з мораллю, а не технологічного балансу на полі битви. Половина бойових машин, які Росії довелося списати з початку вересня, були покинуті їхніми екіпажами, а потім захоплені українськими військовими. Видання зауважує, що армія України підриває багато російських танків, але захоплює не менше, використовуючи цю техніку потім на свою користь.

Читайте також: РФ перекидає до Білорусі танки та гармати

Російські втрати були величезними ще до початку українського контрнаступу. Станом на перше вересня армія Москви втратила 994 танки, згідно з даними зовнішніх аналітиків. 614 з них були знищені. Це означає, що з кінця лютого Росія втрачала 5 таких бойових машин на день. Тисяча танків - це більше, ніж в арсеналі більшості країн. Через тяжкі втрати Т-72, Т-80 і Т-90 Кремлю довелося дістати зі складів старі Т-62, які зійшли з конвеєра в 1970-х роках чи й раніше.

Forbes пише, що така техніка не дуже вплинула на просування українських бригад на півдні і сході за останні шість тижнів. Тепер на старі танки припадає значна частина російських втрат у бронетехніці. Станом перше вересня Росія втратила лише один Т-62. Але 19 жовтня їй довелося списати 34 таких танки. При цьому, 30 з них потрапили в руки українських військових. Загальна кількість танків, які Росія втратила з лютого і до 19 жовтня, становить 1392 машини. З них 801 був знищений.

Читайте також: Системи ППО для України зараз важливіші, ніж танки  – Бербок

В цей же час, армія України станом на перше вересня втратила 249 танків, більшість з яких - це Т-64. Це означає, що українські військові за півроку війни втрачали в середньому трохи більше, ніж один танк на день. З початку контрнаступу на півдні і сході темп українських втрат пришвидшився до двох танків на день. Станом на 19 жовтня армія України втратила 320 танків, 176 з них були знищені. За останні шість тижнів Україна втратила 71 танк, але захопила 194. Іншими словами, контрнаступ призвів не так до втрати техніки, як до збільшення її запасів.