UA / RU
Підтримати ZN.ua

Forbes: Події у Курській області — великий ризик Києва

Якщо російські сили на півночі зможуть самостійно зупинити прорив, "український гамбіт провалиться".

Військові, які прорвали кордон у Курській області, вже просунулися по території РФ на 10 кілометрів, захопили Суджу та кілька навколишніх сіл, інформує видання Forbes. Аналітик Девід Екс, попри відсутність підтвердження з боку офіційного Києва, вважає, що це справа рук ЗСУ, і що такими діями вони дуже ризикують, ймовірно, очікуючи, що це змусить Кремль перекинути на північ війська зі сходу України, після чого успіхи окупантів уповільняться. 

"Українська армія не може повністю укомплектувати бригади, що захищають прифронтові міста на сході країни... І все ж армія змогла виділити дві або більше бригад для атаки на місто Суджа і порахувала, що потенційна вигода від цієї атаки варта можливих витрат", — пояснює свою позицію Екс. 

Ця операція виявиться для України успішною, якщо Кремль перекине у Курську область, наприклад, десяток полків. Якщо ж російські сили на півночі зможуть самостійно зупинити прорив, "український гамбіт провалиться".

Та не варто відкидати й варіант, що так Київ хоче не перетягти війська РФ, а захопити території країни-агресора з подальшим їх утриманням. В такому випадку кінцева мета може бути дипломатичною — під час мирних перемовин Україна запропонує обміняти цю маленьку частину на власні землі, які зараз захопила РФ. 

"Хороша новина для українських бригад у Курську полягає в тому, що вони поки що володіють ситуацією. Вони збили два російські вертольоти, один із них — за допомогою вибухонебезпечного безпілотника з видом від першої особи..., — аналізує події Екс. — Але все може змінитися, коли росіяни введуть у бій додаткові сили".

Він нагадав, що зараз окупанти зосередили там краще командування, ніж торік. До того ж у них є частини, які можуть розгорнути, не відтягуючи сили з фронту. 

Читайте також: Бої в Курській області: "Газпром" втратив єдиний пункт прокачування газу до Європи 

Нагадаємо, 6 серпня невідомі військові прорвали кордон у Курській області. І хоча офіційно Україна досі не підтвердила свою причетність, диктатор Владімір Путін традиційно поклав відповідальність на "київський режим". Тим часом президент Володимир Зеленський, коментуючи події там, зауважив, що справедливий мир можливий лише через справедливу силу. 

Наразі бойові дії в області тривають. Росіяни втратили контроль над єдиним пунктом прокачування газу до Європи, який залишався у "Газпрому". Також відомо, що близько 60 тамтешніх військових, серед яких прикордонники та строковики, потрапили в полон. Та у ЗСУ події все ще не коментують.