UA / RU
Підтримати ZN.ua

Філарет відмовляється виконувати умови Томосу

Почесний патріарх стверджує, що умови Контантинополь надав після отримання Томосу.

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що умови надання Томосу ставлять Українську церкву в залежність від Константинополя. Про це Філарет заявив в інтерв'ю телеканалу "Настоящее время".

За його словами, Томос ставить церкву майже в таку ж залежність від Константинополя, як та, в якій знаходиться УПЦ (МП) від Москви. І якби Київський патріархат і Українська автокефальна православна церква знали зміст Томосу, то не погодилися б на нього.

"Ми на Соборі не знали його зміст (Томосу про автокефалію). Дізналися вже після об'єднання. Якщо б ми знали зміст цього Томосу, то ми не погодилися б на такий Томос", - зазначив патріарх.

Філарет заявив, що відмовляється виконувати три умови Томосу - щодо переходу закордонних парафій колишньої УПЦ-КП до складу Вселенського патріархату, відмовляється від заборони варити миро, і відмовляється вирішувати конфліктні ситуації внутрішнього характеру виключно за погодженням з Фанаром.

"Три пункти, які відбирають у нас права автокефальної церкви. За назвою ми - автокефальна, а на ділі ми залежна від Константинопольського патріархату церква ... Ми не відмовляємося від Томосу, але не будемо виконувати ці три умови, які записані в Томосі. Не будемо виконувати", - заявив Почесний патріарх, додавши, що їх виконання означає залежність.

При цьому Філарет стверджує, що підстав для розколу церкви немає. "Розколу немає, є тільки різний підхід. Одні хочуть зберегти Київський патріархат, а інші хочуть знищити його.... Ми хочемо, щоб Київський патріархат в Україні для України існував як патріархат, а поза, як сказано в Томосі, - митрополія", - заявив Філарет. А на питання: "То є дві церкви: одна для внутрішнього використання, друга - для зовнішнього?", сказав: "Для внутрішнього - патріархат, а для зовнішнього - митрополія".

Також патріарх розповів про відмову висуватися в предстоятелі об'єднаної церкви, що також було однією з умов Фанара про надання Томосу. Також були домовленості з президентом Порошенком та головою ПЦУ Епіфанієм про те, що після отримання Томосу Філарет продовжить керувати церквою зсередини. Однак "На справах він показує, що він - предстоятель, а я - ніхто", - сказав Філарет.

Раніше почесний патріарх ПЦУ Філарет у зверненні заявив, що його відмова від статусу патріархату на Помісному Соборі в грудні 2018 року нічого не значить і Київський патріархат нібито ніхто не відміняв.

Аналітики відзначають, що з часу створення ПЦУ між Філаретом і Епіфанієм виникло протистояння за вплив у церкві. Зокрема, почесний патріарх Філарет не задоволений символічним статусом і намагається отримати вирішальний вплив на життя церкви. А запрошенням на бланках УПЦ КП вшанувати пам'ять священномученика Макарія він намагався перевірити, яку кількість ієрархів може підтримати його ідею відновлення УПЦ КП. У той же час після розгортання скандалу ряд єпархій ПЦУ зробили відкриті заяви в підтримку Епіфанія.

10 травня голова ПЦУ Епіфаній заявив, що Українська православна церква Київського патріархату юридично припинила своє існування під час Об'єднавчого собору 15 грудня, а її відновлення може загрожувати втратою Томосу.

Детальніше про "гру" Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної "Святіший камингаут" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".