UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" примусово відправили на судово-психіатричну експертизу — адвокат

Судова експертиза в рамках незаконно відкритої кримінальної справи буде тривати 21 день.

Затриманий 17 лютого працівниками ФСБ кримськотатарського активіста Ленура Сейдаметова відправили на примусову судово-психіатричну експертизу рішенням суду, повідомляє "Кримська солідарність" з посиланням на захисника Сейдаметова Рефата Юнусова.

18 березня адвокату вдалося поспілкуватися зі своїм підзахисним у стаціонарі психіатричної лікарні окупованого Криму. Він заявив, що судова експертиза в рамках кримінальної справи буде тривати 21 день. Весь період дослідження політв'язень проведе у палаті під наглядом.

"На стан здоров'я він не скаржиться, але морально пригнічений", - розповідає захисник.

Читайте також: Правоохоронці почали провадження через катування в російській колонії фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір"

7 лютого у тимчасово окупованому Криму відбувалися масові обшуки в Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі півострова. Було незаконно затримано активістів Ленура Сейдаметова, Азамата Еюпова, Тимура Ялкабова, Яшара Шіхаметова, Ернеста Ібрагімова та Олега Фьодорова. Активістам інкримінують участь в організації «Хізб ут-Тахрір», яка у Росії визнана терористичною.

До арешту Ленур Сейдаметов займався передачами до СІЗО, здійснював закупівлю і розфасовку продуктів для посилок кримськотатарським політв'язням.

Раніше генсекретар ООН Антоніу Гутерріш оприлюднив доповідь про порушення прав людини в окупованому Криму. У документі вказується на конкретні факти порушень прав підсудних і відсутність неупередженого публічного судочинства на окупованому Кримському півострові. У доповіді зазначено, що затриманим не надають належний захист і не дозволяють зустрічатися з українськими консулами.

Також розглядаються окремо тортури і примусове переміщення підсудних і засуджених кримчан на територію сусідньої Росії. Він додав, що в доповіді Генсека ООН окремо акцентували на тривалій практиці обшуків і рейдів, перш за все - у кримських татар, а також на порушення свободи зібрань, свободи слова, релігійних прав і заборону діяльності Меджлісу кримських татар.

Пізніше Гуттеріш оприлюднив другу доповідь про ситуацію з правами людини в окупованому Росією Криму, яка ґрунтується на моніторингу та документуванні порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права на анексованому півострові.