UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фігуристка Баюл програла суд проти України на $ 50 мільйонів

Баюл подала позов проти України за згадування її імені.

Фігуристка українського походження Оксана Баюл, переможниця Олімпійських ігор в Ліллехаммері 1994 року, програла суд за позовом до Держави Україна, який вона подала в 2016 році. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

За його словами, Баюл звернулася в Окружний суд Центрального округу Каліфорнії про стягнення 50 млн доларів у держави Україна за нібито порушення принципу сумлінності і чесної ділової практики в рамках трудового договору, укладеного з Оксаною Баюл, і передачі права на використання його імені, популярності і біографічної інформації непричетним третім особам".

В 2018 році після розгляду позову суд Каліфорнії ухвалив рішення на користь держави Україна, залишивши позов без розгляду. Однак Баюл і її адвокати цим не задовольнилися і подали апеляцію

У минулий четвер Апеляційний суд Дев'ятого округу Сполучених Штатів Америки прийняв рішення, яким підтримав позицію держави і відхилив апеляційну скаргу Оксани Баюл. Суд визнав, що Україна захищена від юрисдикції американських судів відповідно до положень Закону США "Про імунітет іноземних держав" (The Foreign Sovereign Immunities Act), а позивач не надав достатніх аргументів для підтвердження обгрунтованості застосування винятків із судового імунітету, передбачених цим Законом.

Раніше повідомлялося про те, що Україна програла в суді ЄСПЛ за позовом п'ятьох чиновників, які були люстрвані. Держава має виплатити їм компенсацію у розмірі 5 тисяч євро кожному.