UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фейкові посвідчення водія: як розпізнати шахраїв

Роз'яснення дали у головному сервісному центрі МВС.

Навіть під час війни в Україні продовжують діяти шахраї, тому громадянам слід бути пильними. Часто зловмисники вдаються до різних афер в інтернеті. Зокрема, пропонують шахрайські схеми з виготовлення посвідчення водія. У головному сервісному центрі МВС розповіли, як розпізнати такі сумнівні пропозиції.

Фахівці зазначили, що злочинці намагаються й надалі «продавати» фальшиві водійські посвідчення за старим алгоритмом, змінивши лише обкладинку.

Читайте також: Важливо для пенсіонерів: як захистити від шахраїв банківську картку

Цього разу в чат-боті у месенджері Telegram, де найчастіше відбувається спілкування з потенційними клієнтами, з’явилася нова аватарка. На зображенні усміхнена дівчина адміністраторка в компанії двох інших працівниць, одягнені в брендовані хустинки та робочі бейджі сервісного центру МВС.

«Світлина зроблена в липні 2016 року на відкритті сервісного центру МВС № 8045 в м. Києві. На передньому плані дійсно адміністратор цього ж сервісного центру МВС, що є наразі нашим співробітником. Звичайно, вона має інше ім’я та по батькові. Ніколи не працювала на екзаменаційному напрямку та не має відношення до злочинних оборудок», — зазначив начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в м. Києві Олександр Клижко.

У головному сервісному центрі МВС додали, що шахраї спілкуються в телефонних месенджерах: Telegram, Viber, WhatsАpp.

«Клієнтів запевняють, що тим варто не хвилюватися про навчання в автошколі, складання іспитів у сервісних центрах МВС або навіть не бути присутнім в Україні для отримання водійського вперше. Як підтвердження надають численні фото з використанням службового бейджа, айдентики та кольорів сервісних центрів МВС, що зроблені за допомогою комп’ютерних програм», – йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що отримати вперше посвідчення водія можливо виключно особисто під підпис після складання теоретичного та практичного іспитів у сервісному центрі МВС. Таке посвідчення не надсилається адресно і тим більше – за кордон.

«Світлина громадянина для посвідчення водія, що видається вперше, робиться безпосередньо в сервісному центрі МВС. Інші варіанти не допускаються», – йдеться у повідомленні.

Адміністратори сервісних центрів МВС не ведуть спілкування з відвідувачами в телефонних месенджерах — Telegram, Viber, Whatsapp. Оплата послуг відбувається виключно на реквізити Головного сервісного центру МВС.

Також фейкові посвідчення водія не відображаються в базі даних МВС, застосунку «Дія» та Кабінеті водія.

«Бланк посвідчення водія має декілька ступенів захисту. У тому числі й спеціальну номерну голограмну плівку. Відновити чи обміняти посвідчення водія можливо за зверненням до сервісного центру МВС або онлайн в Кабінеті водія чи в «Дії», – йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, як викрити сумнівні пропозиції роботи та на що потрібно звернути увагу на етапи працевлаштування.