UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фейкові COVID-сертифікати та зміна віку: кіберполіція викрила підробника додатку «Дія»

Поліція також встановлює осіб, які придбали фейковий додаток

В Україні викрили зловмисника, який розробив та продавав фейкову версію державного застосунку «Дія», повідомляється на сайті Кіберполіції.

Злочинцем виявився 21-річний мешканець Запоріжжя. Без спеціальної освіти у програмуванні він створив візуальну копію державного застосунку «Дія», в якому користувачі могли завантажувати свої фотографії, створювати фейкові сертифікати про вакцинацію, а неповнолітні могли збільшувати свій вік, щоб купувати алкоголь та цигарки. Коштував такий додаток 100 гривень. 

Зараз правоохоронці блокують канали розповсюдження фейкового додатка та встановлюють осіб, які його купили, щоб надати правову кваліфікацію їхнім діям. 

У квартирі зловмисника правоохоронці провели обшуки. Вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку та банківські картки. 

Фігуранту загрожує до шести років позбавлення волі за «Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку» (ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу).

Читайте також: На КПВВ запустять додаток "Дія Президента"

Міністерство цифрової трансформації наразі вдосконалює сертифікати вакцинації від COVID-19 у «Дії». Зокрема, спрощує процес підписання згоди після запиту COVID-сертифікату (технологія Фото ID) в мобільному додатку і на порталі.