UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фаріон відвела від себе відповідальність за публікацію даних студента з Криму та хоче звернутися до СБУ

На її думку, історія з листом підтримки від студента вказує на “провокацію ФСБ”.

Філологиня Ірина Фаріон прокоментувала черговий скандал, у який недавно втрапила через публікацію листа з персональними даними студента з Криму, що висловив їй підтримку через електронну пошту. Після цього хлопця знайшли співробітники російської Федеральної служби безпеки. Проте мовознавиця саме на останніх і списала відповідальність за цю історію, адже назвала її можливою “провокацією ФСБ” у відповідній колонці для “Української правди”.

Фаріон зазначила, що публікує повідомлення з пошти в Telegram, якщо автори не просять публічно не висвітлювати їх. У разі наявності такого прохання листи нібито поширюються анонімно. “Єдиною метою” таких публікацій філологиня назвало необхідність “публічно і максимально голосно заявляти про нашу україноцентричну позицію, а не ховатися по кухнях, як це вже було в часи імперії зла СССР”, з метою “супротиву до подальшого панування московського язика і культури в Україні”.

Читайте також: Висловлювання Фаріон стосовно українських військовослужбовців перевірить СБУ

Мовознавиця також наголосила, що надіслані їй листи підтримують “українську Україну”, а не особисто Фаріон, тому їх треба максимально поширювати.

Вона висловила сумнів, що затриманий ворожими силовиками хлопець дійсно є студентом української філології в Криму. 

“Якщо цей студент, що вмент відхрестився від своїх слів, реально з Криму, то він точно мав би знати про небезпеку підписуватися власним прізвищем. Попри те, він чомусь це зробив, і не вказав, аби не ширити його допису публічно, про що деякі дописувачі зазначають і, як вислід, їхні дописи публікую анонімно”, – заявила Фаріон.

На додачу до цього педагог припустила, що це могла бути “спланована провокація ФСБ” після провалу нібито попередньої інформаційної атаки проти неї. Фаріон поскаржилася на велику кількість “диких погроз і типової їхньої лайки московською мовою і з московських номерів” на її адресу та “доморощених підгавкувачів” після “вкиду” про студента з Сімферополя. Ба більше, вона заговорила про “війну проти Фаріон”.

Читайте також: Ташева: Фаріон потрібно притягнути до відповідальності за публікацію листа студента з Криму

“Складається враження, що в цій зливі дзвінків і в дописі "студента з Криму" один диригент – московська ФСБ … Не треба перекладати з хворої голови на здорову, а звинувачення на мою адресу не мають під собою жодних підвалин, бо їхнє підґрунтя, найімовірніше, московське ФСБ”, – додала філологиня.

Наостанок вона заявила про плани звернутися до Служби безпеки України щодо інциденту.

14 листопада у Львові студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити Ірину Фаріон з Національного університету "Львівська політехніка". Адже ексдепутатка також втрапила у скандал щодо мовного питання. Вона заявила, що не може назвати українцями російськомовних військових, які сьогодні боронять Україну. Ці слова стосувалися насамперед бійців батальйону "Азов", яких згодом Фаріон назвала ще й "москворотією" та "біосміттям". Як наслідок, уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до відповідних органів, які мають перевірити філологиню та вжити заходів.