UA / RU
Підтримати ZN.ua

Етнічні чистки під виглядом турботи: ISW пояснили, для чого росіяни вивозять жителів Херсонщини

А щоб спростити та легітимізувати воєнні злочини, на захоплених територіях оголосили воєнний стан.

Так звана евакуація потрібна росіянам як прикриття етнічних чисток. А ще це дозволяє під виглядом цивільних вивезти окупаційних чиновників чи колаборантів. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 19 жовтня.

«Росія використовує маску “евакуації” цивільних як прикриття для масового примусового вивезення мирного населення з окупованих територій України. Оголошення Сальдо про масовий виїзд із західного берега Дніпра, ймовірно, частково має на меті евакуацію російських окупаційних чиновників, колаборантів та інших окупаційних органів в очікуванні неминучого наступу України. Але російські чиновники, ймовірно, також використовують фасад гуманітарної необхідності, що депортувати великі групи українців до Росії. – сказано у звіті. – Метою такого виселення є як завдати шкоди довгостроковому економічному відновленню України, яка повертає свою територію, так і, що важливіше, підтримати кампанію етнічних чисток, яка намагається викорінити українську етнічність і культуру».

Читайте також: Депортація, етнічні чистки та завезення росіян: ISW розповіли про демографічну політику окупантів

При цьому оголошення воєнного стану на окупованих територіях легітимізує і спрощує ці та інші злочини проти мирних жителів.

«Декларація російського президента Владіміра Путіна про оголошення воєнного стану з 19 жовтня є значною мірою правовою сценою, яка має на меті легітимізувати дії, які російські військові мають здійснювати або вже здійснюють, одночасно створюючи основу для майбутньої мобілізації та внутрішніх обмежень», – йдеться у звіті. 

Путін не оголошував воєнний стан за межами Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей формально, але надав широкі надзвичайні повноваження губернаторам регіонів.

Читайте також: Сальдо підтвердив втечу окупаційної "влади" з Херсона

Нагадаємо, аналітики ISW також вважають, що росіяни готують інформаційне поле для здачі Херсону, а також для удару по Каховській ТЕЦ під виглядом ЗСУ. Цей удар, як вони сподіваються, стане поясненням необхідності відступити і водночас прикриє відступ.