UA / RU
Підтримати ZN.ua

Епіфаній переконаний, що ПЦУ отримає угоду на користування храмами Києво-Печерської лаври

Однак настоятель ПЦУ зазначив, що для цього потрібен час.

Настоятель Православної церкви України Епіфаній переконаний, що ПЦУ отримає угоду на користування храмами в Києво-Печерській Лаврі. Про це він заявив в інтерв’ю NV.

«Ми цей процес розпочали ще раніше. Синодом у червні було прийняте рішення про реєстрацію юридичної особи в складі ПЦУ — Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Ми вирішили йти дипломатичним шляхом і запропонували такий механізм, хоча тоді до кінця ніхто не розумів, що це може втілитися вже на Різдво Христове 7-го січня. Зараз ми дійсно отримали два разових дозволи на звершення богослужіння, тому що потрібно владнати ще юридичні нюанси, але я певний, що ми отримаємо також довгостроковий договір на користування двома храмами в Верхній Лаврі: Свято-Успенським Собором та Трапезною церквою», – зазначив Епіфаній.

За його словами, спочатку ПЦУ отримуватиме разові доступи до храмів Лаври, та звершуватиме богослужіння тільки на великі свята.

«А з часом, коли буде сформовано наш монастир і до нас приєднається частина братії з Нижньої Лаври, ми тоді все впорядкуємо, налагодимо і тоді богослужіння буде звершуватися регулярно у центральному Успенському соборі кожної неділі, а вже на території Лаври богослужіння будуть звершуватися кожного дня. Це питання часу», – додав голова ПЦУ.

Читайте також: Києво-Печерську Лавру не передавали ПЦУ — Міністерство культури

Нагадаємо, 5 січня міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що Комісія Мінкульту завершила  роботу із прийняття-передання Успенського собору та Трапезної церкви від Української православної церкви московського патріархату на території заповідника Києво-Печерська Лавра до держави. При цьому митрополит Павло (Лебідь), який мав підписати Акт, не з'явився на останнє засідання комісії. Настоятель ПЦУ митрополит Епіфаній 7 січня вперше провів богослужіння в Києво-Печерській лаврі. Під час Хрещення Господнього, 19 січня, богослужіння проводилось в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.