UA / RU
Підтримати ZN.ua

Енергоатом вважає замовною інформаційною атакою повідомлення про затримання за хабарництво топменеджера підприємства

Спійманого на хабарі керівника вже звільнено з посади

В НАЕК "Енергоатом" з обуренням зустріли повідомлення у ЗМІ щодо затримання на хабарі топменеджера підприємства - там вважають це замовними інформаціями, спрямованими на дестабілізацію роботи компанії.

Читайте також: СБУ затримало на хабарі топ-менеджера "Енергоатома", який переконував, що у відомстві немає корупції

Зокрема, у Телеграм-каналі Енергоатома опубліковане повідомлення:

"В інформаційному просторі розпочалася чергова хвиля інформаційних атак на АТ «НАЕК «Енергоатом». Через замовні брехливі публікації розповсюджується недостовірна та маніпулятивна інформація щодо діяльності Енергоатома, захисту обʼєктів його інфраструктури та порожні звинувачення у корупції. Аналіз цих публікацій показує їхню головну мету, яка співпадає з метою ворога – зірвати проходження осінньо-зимового періоду та знайти нові обʼєкти для масованих атак.

Тригером для таких інформаційних атак, щоб посилити їхній «ефект», стала так звана справа Олександра Скопича, колишнього директора з контрольно-ревізійної роботи та комплаєнс-політики, якого нещодавно затримала СБУ та оголосила про підозру. Слід зазначити, що оголошена О. Скопичу підозра жодним чином не повʼязана з його роботою в АТ «НАЕК «Енергоатом», - говориться в повідомленні.

Про затримання Олександра Скопича, колишнього директора з контрольно-ревізійної роботи та комплаєнс-політики повідомив співзасновник проєкту "Наші гроші" Юрій Ніколов у Фейсбуці, пізніше цю інформацію підтвердили офіційні джерела.

Враховуючи суспільний резонанс та порушення ним вимог Компанії у сфері боротьби із корупцією, 30 вересня 2024 р. наказом в.о. Голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна цього посадовця звільнили із займаної посади, повідомили в компанії. 

"В АТ «НАЕК «Енергоатом» налагоджена і ефективно працює система боротьби із корупцією та зловживаннями посадових осіб, зокрема ретельно перевіряється вся тендерна документація. Всі закупівлі здійснюються суворо відповідно до чинного законодавства через систему Prozorro, що гарантує повну прозорість та відкритість процесів. В разі виявлення порушень при проведенні закупівель, в Компанії одразу призначаються службові розслідування, за результатами яких приймаються відповідні кадрові та дисциплінарні рішення", - завірили в Енергоатомі.

Читайте також: Затриманому на хабарі топменеджеру "Енергоатома" визначили суму застави

Нагадаємо, компанія "Енергоатом" 25 вересня уклала угоду вартістю 509 мільйонів гривень на проєктування і будівництво захисної споруди на Рівненській атомній електростанції. Журналісти проєкту "Наші гроші" наголошують, що "Енергоатом" почав займатися проєктуванням захисту "другого рівня" лише після заяви президента України Володимир Зеленського на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, що біля українських атомних електростанцій енергообладнання незахищене, і три станції стануть мішенню для ударів армії РФ. Зазначається, що мова йде про залізобетонні П-образні споруди, які захищають великі трансформатори від осколкових пошкоджень при непрямому попаданні ракети та ударних дронів.