UA / RU
Підтримати ZN.ua

Електронні лікарняні в Україні можна оформити за спрощеною процедурою: що це означає

Глава МОЗ просить не навантажувати систему охорони здоров'я у кожному випадку температури.

У зв'язку зі зростанням випадків захворюваності на коронавірус, а також навантаженням на першу ланку медичної допомоги, МОЗ спростить процедуру оформлення електронних лікарняних листів.

Про це заявив в ефірі телепрограми "Свободи слова" на ICTV міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

"Ми прийняли рішення, що повернемося до спрощеної процедури виписки електронних лікарняних, які робитимуться дистанційно без відвідування медичного працівника. Тільки на п'ятий день потрібно буде його закрити або прийти, щоб лікар переглянув пацієнта та прийняв подальшу тактику лікування", - сказав Ляшко.

Також він зазначив, що останні тижні в Україні фіксують зростання захворюваності на COVID-19 та навантаження на медсистему.

"У сімейних лікарів зараз понаднормові робочі часи. У них теж люди хворіють, і часто не приходять на роботу через те, що перебувають на самоізоляції. Ми повинні розуміти, що за такої кількості випадків коронавірусної хвороби іноді не виходить додзвонитися з першого разу до свого сімейного лікаря, бо великий потік пацієнтів", - пояснив Ляшко.

Так зростає навантаження на екстрену медичну допомогу.

Читайте також: Частка хворих на коронавірус дітей з початку року виросла вдвічі — міністр охорони здоров’я

"Ще раз хотів би звернутися до людей і сказати: температура 38 - не привід викликати екстрену медичну допомогу. Температура, яка знижується жарознижувальними препаратами, — це консультація із сімейним лікарем для того, щоб обрати тактику лікування", - наголосив міністр.

Раніше Ляшко заявив, що в Україні найближчі два тижні спостерігатиметься зростання кількості заражень COVID-19. За прикладом країн Європи, які першими вийшли на пік захворюваності на COVID-19 штамом "Омікрон", кількість тижнів до виходу на пік становить 4 або 5.

Нагадаємо, МОЗ дозволило видавати паперові листи непрацездатності (довідки про лікарняне) у чотирьох виняткових випадках до 1 травня 2022 року. Опубліковано подробиці відповідних змін до указу міністерства.

З 1 жовтня 2021 року в Україні розпочалася реформа електронних лікарняних – їх оформлюють в електронній базі, а дані безпосередньо передаються Фонду страхування.