UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексрадник глави адміністрації Януковича організував ухилянтську схему

За "послуги" колишній посадовець правив 7 тис. доларів США. 

Колишній посадовець - ексрадник глави адміністрації Януковича організував схему для переправлення за кордон ухилянтів, повідомляє офіс генпрокурора України.

"За даними слідства, у березні 2023 року мешканець столиці, який до Революції Гідності обіймав посаду радника голови адміністрації президента, організував схему з незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України", - йдеться в інформації.

Для реалізації схеми колишній посадовець фіктивно оформлював чоловіків на підконтрольну йому компанію-перевізника в якості водіїв міжнародних пасажирських перевезень. Особа, яка бажала незаконно перетнути кордон, сідала за кермо автобуса разом із фіктивними пасажирами та ще одним водієм-жінкою. Після перетину кордону жінка-водій одразу поверталася до України з пасажирами. Вартість такої "послуги" становила 7 тис. доларів США.

Ексраднику повідомлено про підозру за фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Слідчі дії тривають, вирішується питання про притягнення до відповідальності інших учасників схеми.

За інформацією СБУ, правоохоронцям вдалося викрити також ухилянтські схеми на Закарпатті та в Тернопільській області. Так, на Закарпатті викрито посадовця місцевої військово-лікарської комісії, який продавав ухилянтам фіктивні медвисновки про непридатність до служби за станом здоров’я. Співробітники СБУ затримали посадовця ВЛК під час передачі йому частини неправомірної вигоди.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть банки ввести фінансові обмеження для ухилянтів

На Тернопільщині військова контррозвідка СБУ ліквідувала канал нелегальної міграції, до організації якого причетна волонтерка місцевого благодійного фонду та один із мешканців регіону. За грошову "винагороду" вони довозили ухилянтів до кордону з європейською країною, а далі показували їм обхідні маршрути лісовими стежками. Обох фігурантів затримали при спробі нелегального переправлення за межі України декількох втікачів від мобілізації.

Як раніше повідомлялося, торік у поліції розповіли, в яких регіонах України є найбільше ухилянтів від мобілізації. Сумне лідерство утримувало Закарпаття.