UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти пояснили, чи може тривале відключення світла залишити українців без газу

В Україні всі газорозподільні вузли вже забезпечені генераторами.

Через повномасштабне військове вторгнення Росії, в Україні тривають бойові дії, а ракетні удари ворога пошкоджують житлові будинки та об'єкти критичної інфраструктури. Українці змушені пристосовуватися до відключень світла та шукати альтернативні джерела електроенергії. Видання "ГазПравда" розповіло, чи може тривалий блекаут спричинити припинення газопостачання.

Головний інженер департаменту інжинірингу ТОВ "Газорозподільні мережі України" (Газмережі) Андрій Малихін пояснив, що газорозподільна система ефективно працює навіть в умовах відключення електрики.

"Наші мережі не мають власних компресорів для підтримки або підвищення тиску, які б залежали від наявності електрики. Від коротко- або середньострокових відключень не постраждає навіть система обліку газу, оскільки передбачене її живлення від акумуляторів", – сказав експерт.

Він зазначив, що фахівці компанії в умовах постійного відключення електропостачання вживають додаткових заходів для контролю роботи електрохімічного захисту.

"У будь-якому разі споживачу природного газу у разі відсутності електрики відключення газу не загрожує, він залишиться надійним джерелом енергії в оселях українців", – наголосив він.

Компанія "Газорозподільні мережі України" відповідає за розподіл газу у трьох регіонах України: Кіровоградська область та м. Кропивницький, Харківська область, м. Дніпро.

Читайте також: Рахунок за газ: коли треба передавати показники газового лічильника

За словами начальника аварійно-диспетчерської служби АТ "Київоблгаз" Валерія Андріянова, незалежно від ситуації в енергосистемі, газ подаватиметься споживачам.

"Від електроенергії залежать ті споживачі газу, у яких встановлене сучасне газове обладнання - наприклад, газові котли. Для них потрібне живлення, адже має працювати автоматика, подача газу, насос. Старі котли працюватимуть. На плитах газ також буде", – роз'яснив Андріянов.

Він додав, що всі газорозподільні вузли, які потребують електроживлення, наразі вже забезпечені генераторами. Отже, під час масованих ракетних атак, що вражали енергосистему України, газ міг зникати у деяких споживачів у жовтні-листопаді. Наразі повторення такої ситуації уже виключено.

Раніше ми писали, чи змінився в Україні тариф на газ для населення з 1 лютого.