UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти оцінили вірогідність відставки уряду Шмигаля та відновлення співпраці з МВФ найближчим часом – опитування

Соціологи розповіли, як експерти ставляться до імовірності різних подій в Україні.

Експерти вважають, що з імовірністю в 51% у короткостроковій перспективі в Україні може відбутися економічне падіння (рецесія). Про це йдеться в експертному опитуванні, проведеному Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

Також відносно ймовірним (46%) експерти вважають відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Можливість розладу в парламентській монобільшості найближчим часом експерти оцінюють у 38%.

Крім того, на думку експертів, відставка уряду Дениса Шмигаля може відбутися з імовірністю 36%. Так само експерти оцінили імовірність введення нових санкцій проти проросійських політиків та медіаресурсів в Україні.

Водночас можливість повномасштабної військової агресії РФ проти України експерти оцінили у 35%. Нова парламентська більшість, на думку опитаних, може сформуватися з імовірністю в 32%.

Також на думку респондентів, з імовірністю в 28% найближчим часом в Україні можуть запровадити надзвичайний стан через епідемію коронавірусу. Доступність у короткостроковій перспективі щеплень проти COVID-19 для всіх бажаючих експерти оцінили у 26%.

Водночас опитані вважають, що масові протести проти запровадження жорсткого карантину в регіонах можуть відбутися з імовірністю в 24%.

Дослідження провели у квітні-травні 2021 року. Всього соціологи опитали 52 експерти.

Читайте також: Майже 80% українців проти надання права іноземцям купувати вітчизняну землю — опитування

Раніше повідомлялося про те, що експертна оцінка діяльності президента Володимира Зеленського протягом першого кварталу 2021 року залишається достатньо низькою. Найнижчу оцінку поставили кадровій політиці президента – 1,6 бала із 5.