UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти МАГАТЕ розпочали пошуки «брудної бомби» в Україні

Перші результати перевірок двох об'єктів оприлюднять цього тижня.

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії розпочали перевірку двох ядерних об'єктів України щодо незаконної ядерної діяльності, повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Ініціатором перевірки є Україна.

«Інспектори МАГАТЕ розпочали – і незабаром закінчать – перевірку двох об'єктів в Україні на прохання уряду. Пізніше цього тижня вони представлять перші підсумки перевірки», - наголосив Гроссі.

Україна запросила перевірку МАГАТЕ після того, як Росія заявила про нібито розробку в нашій країні «брудної бомби».

Читайте також: ЄС підтримує прохання України про перевірку ООН та МАГАТЕ чергового російського фейку

Нагадаємо, 23 жовтня міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу почав обдзвонювати колег на Сході та Заході, намагаючись переконати, що Україна нібито готує провокацію з використанням «брудної бомби». Більшість країн дали зрозуміти Кремлю, що вважає провокатором саме Росію, і відповідь за використання нею ядерної зброї будь-якого виду буде жорсткою.

Про те, що ядерний шантаж може стати останнім аргументом Путіна у війні проти України, DT.UA писало ще у серпні. Що задумав Кремль і як йому протидіяти, пояснює Михайло Гончар у статті «Війна в Європі: ядерний сценарій Кремля і що робити Україні».