UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Зеленська не буде присутня на промові Байдена з двох причин. Свою роль відіграли і Навальна, і ризик втратити підтримку "червоних"

Зараз Україна намагається зайняти позицію, де вона не буде жодним чином впливати на результат майбутніх виборів у США, наголошує Чаленко. 

Політолог та голова Центру аналізу і стратегій Ігор Чаленко вважає, що причин, по якій перша леді Олена Зеленська відмовилася відвідати виступ Джо Байдена у Конгресі, є декілька, і всі вже названі. У коментарі NV експерт розібрав обидві. 

"Якщо говорити про сидіння поряд з вдовою Навального, з Юлією Навальною, зрозумійте, що це могло б статися як певне повторення. Пам’ятаєте, як робив Папа Римський у акції, де українська дівчинка з російською йдуть разом? І це абсолютно не сприймається, особливо українським суспільством", - пояснив Чаленко, додаючи, що на Заході не розуміють контексту, тому там такому вчинку могли б аплодувати. Втім, українці точно цього не робитимуть. 

Він назвав можливим варіантом й те, що Україна намагається уникнути участі в заходах, які у США вже розглядають як передвиборчі. У WP писали, що Київ не хоче, аби перебування Зеленської поруч з Джилл Байден дало підстави вважати, що між першими подружжями України та США є тісний зв'язок. 

"Зараз ми намагаємось зайняти позицію, де Україна не буде жодним чином впливати на результат майбутніх виборів президента США. Для того, щоб не потрапити в певний капкан, як це у нас було у 2016 році, — наголосив експерт. — Тому і владі доводиться доволі обережно коментувати абсолютно реакційні заяви кандидата в кандидати в президенти [Дональда] Трампа. І тому зараз доводиться так само обережніше себе вести в комунікації, наприклад, з демократичною і республіканською партією в обох палатах американського Конгресу". 

Читайте також: Зеленська поділилася, чи хоче, щоб її чоловік знову йшов на вибори

Раніше Зеленська попереджала, що українцям загрожує смертельна небезпека без фінансової підтримки західних партнерів, зокрема США. Вона наголосила, що громадянам нашої держави "дуже боляче бачити ознаки того, що пристрасне бажання допомогти може згаснути".