UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт спрогнозував, коли Україна зможе відновити вирощування овочів на тимчасово окупованому півдні

Це залежить від декількох факторів.

Через підрив дамби Каховської гідроелектростанції, замінування територій, дефіцит робочої сили, відсутність води у зрошувальних каналах на півдні, для відновлення овочівництва після деокупації може знадобитися близько п'яти років. Про це пише видання  AgroTimes в огляді ринку овочів борщової групи.

Читайте також: Усунення наслідків підриву Каховської ГЕС: запустили першу нитку нового магістрального водопроводу

Кліматичні умови цього сезону були більш-менш комфортними для вирощування овочів на нових площах підконтрольних територій.

«До того ж є технології, які дозволяють вирощувати і у не дуже сприятливих умовах, хоча це, звісно, збільшує собівартість», – додав Гопка.

Раніше вкладатись у технології, наприклад сушіння та зберігання, не було сенсу, зараз у багатьох на це немає грошей. Дещо цьому може допомогти державний грант, але потрібні й інші урядові програми, які будуть розвивати таку інфраструктуру.

«Навіть після деокупації півдня того рівня овочівництва, який там був до війни, ми не побачимо ще наступних років з п’ять – за рахунок замінованих територій, відсутності робочої сили та підриву Каховської ГЕС, який змінив роботу меліоративної системи у регіоні», – сказав аналітик.

Раніше заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня розповів, чи може виникнути дефіцит продуктів через підрив Каховської гідроелектростанції.