UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт розповіла, як підраховували чисельність дитячого населення під час пробного перепису Дубілета

За словами експерта, оцінка чисельності наявного населення викликає деякі питання.

Серед дитячого населення в Міністерстві юстиції взяли всіх, хто народився, починаючи з 2005 року, і прийняли показник міграції за нульовий. Про це в інтерв'ю Алли Котляр для ZN.UA повідомила директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова.

Наголошується, що, згідно з інформацією Мін'юсту, загальна чисельність дітей (0-18 років) відповідає показникам Держкомстату, тоді як чисельність всіх інших груп населення зменшилася.

"Це інформація з Мін'юсту. Далі це зробили методом пересування. Але проблема в тому, що в цій групі міграція теж існує. Якщо батьки переїжджають, то дуже часто - і діти з ними", - зазначила Лібанова.

У той же час, за словами експерта, оцінка чисельності наявного населення викликає деякі питання.

"Навіщо туди поставили це слово ("наявний" - ред.), мені незрозуміло. Щодо дітей, наприклад, - це точно не "наявне". І щодо людей похилого віку - загалом, теж. Це інформація Пенсійного фонду. Якщо людина пенсійного віку кудись їде (наприклад, грубо кажучи, доглядати за кимось в Італії), то свою картку вона залишає родичам, які отримують за нього пенсію", - резюмувала директор Інституту демографії та соціальних досліджень.

Детальніше про результати пробного перепису, проведеного в кінці грудня 2019-го, а також про те, як убезпечити майбутній перепис сумнівів в її результатах, читайте в інтерв'ю Алли Котляр з директором Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Еллою Лібановою "Елла Лібанова: "Те, що провів Дубілет, - це просто не перепис" для "Дзеркала тижня. Україна".