UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Для контролю за коштами на відновлення "Охматдиту" слід створити Опікунську раду, куди увійдуть головні донори

Станом на 10 липня, на офіційному та благодійному рахунках лікарні було зібрано 359 мільйонів гривень.

Кандидат фізіко-математичних наук, юрист, директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко у матеріалі "Постріл у майбутнє. Які наслідки ракетної атаки на "Охматдит" заявив, що потрібно створити наглядову раду, яка би контролювала кошти, які надійшли на відновлення дитячої лікарні "Охматдит".

Сергієнко нагадав, що майже 302 млн грн було зібрано за спільною ініціативою Monobank і United24 "Допоможи Охматдиту". Найбільший внесок зробила IT-платформа Grammarly — 20 млн грн.

"Отже, зібрано величезні кошти, які зараз перебувають на рахунках лікарні. І тут постає ключове запитання: як правильно розпорядитися грошима при відновленні "Охматдиту"? Про нецільове використання навіть якось язик не повертається говорити", – зазначив експрерт.

"За відповіддю повернемося на 130 років назад, на початки заснування "Охматдиту". Тоді за статутом лікарні, ймовірно, встановленим Миколою Терещенком і його колегами, кожен, хто жертвував 25 тисяс карбованців, мав право увійти до Опікунської ради, тобто отримував контроль над використанням власних грошей. Так слід вчинити й сьогодні — необхідно створити окремий Фонд відновлення "Охматдиту" та наглядову раду, куди мають увійти не чиновники МОЗ чи ОП, а найбільші благодійники, щоб без їхнього відома не могли використати жодної гривні", – додав він.

Читайте також: Медичний директор "Охматдиту": За дуже попередньою оцінкою, термін відновлення нового корпусу — три місяці

Раніше міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомляв, що у лікарню "Охматдит", в яку влучила російська ракета Х-101 8 липня, потроху почали повертати онкохворих діток. Він наголосив, що йдеться про ті відділення, де вже проведено першочергові ремонтні роботи.

Ляшко також розповів, що найбільш постраждалий та старий хірургічний корпуси можуть знести, побудувавши на їх місці новий та сучасний.