UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексконгресмен США розповів, чого не вистачає українським лікарям на фронті зараз

За словами республіканця, українських медиків добре забезпечують необхідним, однак, все одно є прогалини в постачанні.

Київ намагається забезпечити всім необхідним своїх лікарів, які працюють ближче до лінії фронту російської війни проти України. Однак, все одно є певні прогалини у забезпеченні, які доводиться заповнювати волонтерам і доброчинним організаціям.

Про це в інтерв’ю ZN.UA сказав колишній конгресмен від Луїзіани, республіканець Ральф Абрагам. Разом з директором неурядової організації «Фонд свободи і справедливості» Джозефом Біанкуллі колишній американський парламентар доставляє гуманітарні вантажі в прифронтові українські регіони, зокрема, медичне обладнання.

«Медикам здебільшого намагаються дати все, чого вони просять. Але їм потрібні деякі речі, які дорого коштують. Наприклад, КТ, обладнання для УЗД, речі, які допоможуть підняти медичну допомогу на вищий рівень. Чи можемо ми забезпечити їх цим? Не знаю. Але ми точно спробуємо. Також їм потрібне звичайне забезпечення — хірургічні інструменти, перев’язочні матеріали, те, що зазвичай є в будь-якій лікарні. Якщо вони просять такі речі, ми стараємося їх доставити», - сказав Абрагам.

Читайте також: Українські військові лікарі дістали нерозірвану гранату з тіла бійця в ході унікальної операції

Біанкуллі додав, що його фонд намагався приділяти особливу увагу лікуванню травм. Тому українським медикам і солдатам доставляють не лише базові речі, такі як турнікети і перев’язочні матеріали.

«Ми доставляли і шприци-пістолети для внутрішньокісткової інфузії, і м’які ноші. Будь-що, потрібне для тактичної медицини на передовій, ми точно забезпечували сотнями, якщо не тисячами одиниць. Ми не єдині, хто привозить засоби для лікування травм. Є багато інших, хто це робить. Зараз ми в Краматорську, де провели чудовий день із працівниками лікарні. І ми бачимо: такі речі, як КТ, передове обладнання, може сильно змінити ситуацію, покращити догляд за солдатами, що повертаються. Адже після того, як травму залатали, солдату все одно потрібен подальший догляд. І ми збираємося подбати про довгострокову життєздатність солдатів, які повернулися з бою», - пояснив Біанкуллі.

Він додав, що ланцюги забезпечення, налагоджені урядом України і міжнародними донорами, сильно покращилися за останній рік. Але, на думку американського волонтера, не всі потреби фронту можуть забезпечити уряди.

«Ваш уряд чи й наш уряд загалом не можуть заповнити цих прогалин. Вони не можуть відреагувати так швидко на місцях, як ми. Уряд — це айсберг, який не так легко розвернути. На щастя, цей айсберг рухається у правильному напрямку. Але завжди будуть течії, з якими потрібно розібратися саме нам», - додав він.

Читайте повний текст інтерв'ю з колишнім конгресменом від Республіканської партії Ральфом Абрагамом для ZN.UA