UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екскомандувач Чорноморським флотом РФ, який забезпечив анексію Криму, має сплатити 1 трлн грн штрафу та відсидіти 15 років

Український суд заочно виніс вирок російському адміралу.

Екскомандувачу Чорноморським флотом РФ, який забезпечив військову окупацію Криму, заочно присудили 15 років позбавлення волі та понад трлн грн штрафу. Про це повідомляє сайт Офісу генерального прокурора.

Воєначальника військово-морських сил держави-агресора визнано винним у вчиненні ряду злочинів проти основ нацбезпеки України. Прокурори у суді довели, що командувач ЧФ РФ з 20 лютого до 21 березня 2014 року спільно з представниками влади та збройними формуваннями Росії спланували та організували розосередження на об’єктах військових підрозділів російської армії. Вони безпосередньо здійснили вторгнення на територію Криму. Також засуджений блокував підрозділами російського Чорноморського флоту військові частини ЗСУ, ДПС, внутрішні війська МВС України. Усі зусилля були направлені на перешкоджання їхній законній діяльності, захоплення та пошкодження військового обладнання на об'єктах протиповітряної, морської та берегової оборони Збройних Сил України.

Читайте також: СБУ повідомила підозру всім сенаторам РФ, які підтримали анексію українських територій

Своїми діями засуджений забезпечив військову окупацію території півострова Крим, що призвело до тяжких наслідків. Порушено територіальну цілісність України та втрачено державну власність на суму понад 1 080 352 000 000 грн. Крім того, під час судового розгляду доведено, що засуджений схиляв українських військовослужбовців-громадян України до вчинення державної зради. Умовляв та підкуповував їх обіцянками подальшого проходження служби на нових кораблях ЧФ РФ.

Командувачу Чорноморським флотом держави-агресора у 2013-2021 роках ухвалено вирок за вчинення посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, підбурювання до державної зради, диверсію, участь у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни проти України за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 110 ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 27 ст. 113, ч. 2 ст. 28 ч. 1, ч. 2 ст. 437 КК України).

У повідомленні Офісу генпрокурора ім’я засудженого не вказується. З 2013-го до 2018-го року командувачем Чорноморського флоту РФ був Олександр Вітко. На керівних посадах у російському флоті він перебував до 2021 року. Сума штрафу, що його засуджений має сплатити за рішенням суду, не набагато менша, ніж розмір держбюджету України.

Раніше повідомлялося, що майже три роки тому Офіс генерального прокурора відкрив справу проти віце-адмірала, екскомандувача Чорноморського флоту РФ, який у 2014 році сприяв анексії українського Криму.