UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексголова СБУ Баканов отримав посвідчення адвоката на Полтавщині

Екскерівник СБУ склав іспити і пройшов піврічне стажування.

Колишній очільник Служби безпеки України Іван Баканов, який зник із інформаційного простору після звільнення з посади у лютому 2022 року, отримав свідоцтво адвоката у Полтавській області. Документ йому вручили 27 червня, пише видання «Полтавщина».

Ексглава спецслужби склав іспити, пройшов 6-місячне стажування не за місцем проживання і дав присягу адвоката. За словами керівника Ради адвокатів Полтавської області Володимира Скукіса, Баканов має свідоцтво адвоката №4224. Ця інформація є в Єдиному реєстрі адвокатів України.

Читайте також: Справу ексглави СБУ в Криму Кулініча передали до суду. Йому загрожує до 15 років за ґратами

«Іван Баканов отримав свідоцтво адвоката 27 червня. Перед цим він пройшов належну процедуру: склав іспити в кваліфікаційно-дисциплінарній комісії, пройшов 6-місячне стажування не за місцем проживання, отримав посвідчення та склав присягу. Деякі ЗМІ писали, що він не був того дня в Полтаві, але я особисто його бачив і говорив», - сказав Скукіс.

Голова Ради адвокатів пояснив, що складання іспитів для отримання посвідчення адвоката відбувається за місцем проживання. Законодавство України дозволяє також надати документ, який засвідчує підстави для користування приміщенням. Зі слів Скукіса, Баканов приніс договір оренди.

«Щодо того, чому Баканов обрав Раду адвокатів Полтавщини? Є конкретне визначення словосполучення «місце проживання». Це може бути реєстрація місця проживання (прописка по старому), це може бути право власності на житло чи договір оренди. Досить часто претенденти демонструють нам саме договір оренди. Так було і з Іваном Бакановим. Це його самостійне рішення», - підсумував Скукіс.

Читайте також: Зеленський звільнив Гусєва з посади гендиректора "Укроборонпрому"

Баканова усунули від керування Службою на підставі статті 47 Дисциплінарного статуту ЗСУ – невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків. Процедура передбачає початок службового розслідування щодо відстороненого, і вже за результатами цього розслідування має ухвалюватися відповідне рішення.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Баканов фігурує у кримінальному провадженні Державного бюро розслідувань про незаконну окупацію Росією частини території України. Але в ДБР заперечили цю інформацію і заявили, що Баканов узагалі не фігурує в жодному їхньому провадженні.

Згодом член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки Федір Веніславський заявив, що службове розслідування щодо Баканова таки завершене. Проте залишилося невідомо, чи вдалося встановити розслідуванню якісь імовірні факти злочинів, вчинені Бакановим.