UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-прокурору Сусу відкрили матеріали кримінальної справи, розслідування завершено

Його підозрюють у привласненні 400 тисяч гривень.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) під керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) завершило досудове розслідування стосовно екс-слідчого Генеральної прокуратури України Дмитра Суса, повідомляє прес-служба НАБУ.

Розслідування проводилося за ч.3, 4 і 5 статті 191 та статтею 366-1 Кримінального кодексу України.

"16 березня 2018 року підозрюваному та його захисникам надано доступ до матеріалів кримінального провадження, після ознайомлення з якими буде складено обвинувальний акт для подальшого скерування до суду", - зазначили анти корупціонери.

Детективи НАБУ встановили, що підозрюваний на посаді старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління ГПУ, а у подальшому – заступника керівника департаменту ГПУ, впродовж 2016 року систематично привласнював чуже майно, зокрема й у великих розмірах, шляхом зловживання своїм службовим становищем.

"Також ним розтрачено речові докази у кримінальному провадженні в особливо великому розмірі, шляхом продажу стороннім особам. Йдеться про кошти та майно, вилучені підозрюваним в ході проведення слідчих дій в рамках розслідування кримінального провадження", - додають у НАБУ.

За версією слідства, до злочинів підозрюваний, як керівник органу досудового розслідування, залучав співробітників департаменту ГПУ, інших правоохоронців і фізичних осіб. Доказів цього достатньо, наголошують у Бюро.

"Крім того, під час розслідування встановлено факт внесення підозрюваним завідомо недостовірних даних до його декларації за 2015 рік. Зокрема, екс-заступник керівника департаменту ГПУ не вніс до е-декларації відомості про перебування в його користуванні впродовж 2015 року позашляховика "Audi Q7"", - додали у Бюро.

Нагадаємо, детективи НАБУ затримали Суса 25 липня 2017 року, під час спроби залишити Україну.

Наступного дня йому вручили повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 і 4 ст. 191 ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем") та ст. 366-1 ("Декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України.

27 липня Солом'янський суд Києва відправив Суса під цілодобовий під домашній арешт із зобов'язанням здати закордонні паспорти й носити електронний браслет.

За даними джерел "Української правди", Сус привласнював вилучені під час слідчих дій грошові кошти та матеріальні цінності.

У квітні генпрокурор Юрій Луценко звільнив з органів прокуратури старшого слідчого з особливо важливих справ головного слідчого управління Генпрокуратури Дмитра Суса за "систематичне грубе порушення вимог законів України "Про запобігання корупції", "Про прокуратуру", правил прокурорської етики, вчинення дій, що ганьблять звання прокурора і можуть викликати сумнів у його чесності та непідкупності органів прокуратури".

Департамент Генпрокуратури, в якому працював Дмитро Сус, пов'язують із народними депутатами від "Блоку Петра Порошенка" Ігорем Кононенком та Олександром Грановським, яким приписують вплив на цей підрозділ ГПУ.