UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишнього соратника Гіркіна засудили до п'яти років позбавлення волі

Засуджений майже півроку обіймав посаду начальника служби тилу" на окупованій території.

Апеляційний суд Києва залишив у силі обвинувальний вирок, винесений судом першої інстанції колишньому бойовику терористичного угруповання "ДНР" Дмитру Купріяну, повідомляє прес-служба ГПУ.

Слідство встановило, що з червня по вересень 2014 року обвинувачений, перебуваючи на окупованій території, обіймав посаду так званого "начальника служби тилу" угруповання "ДНР" і виконував вказівки ватажка бойовиків Ігоря Гиркина. Пізніше він пішов на підвищення, ставши "начальником штабу Міноборони "ДНР".

Купріяна визнали винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Відставний полковник, ветеран Афганістану, військовий пенсіонер Дмитро Купріян приєднався до угруповання Гіркіна під час окупації Слов'янська, отримавши позивний "Батя". У 2015 році Купріян з дружиною переїхали до Росії. Не маючи інших джерел доходу, крім пенсії дружини, він писав листів президенту РФ Володимиру Путіну з проханням про матеріальну допомогу, але отримав відмову. У грудні 2015 року Купріян вирішив повернутися до України за своєю пенсією і був затриманий на кордоні співробітниками СБУ.

У січні 2017 року Печерський суд Києва засудив до 13 років позбавлення волі громадянина Бразилії, який брав участь у створенні збройних формувань "ДНР" і займався вербуванням бойовиків для ведення бойових дій проти української армії.

Іноземця визнали винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної організації) і ч. 2 ст. 260 (створення незаконних збройних формувань) Кримінального кодексу.

У серпні 2017 року Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу захисту бойовика і скасував вирок суду першої інстанції. Справу повернули на дорозслідування.