Під час війни українці змушені оптимізувати свій раціон та робити запаси продуктів. Щоб повноцінно харчуватися та заощаджувати кошти необхідно заздалегідь продумати меню. Наприклад, можна приготувати гороховий суп, салат з сезонних овочів та деруни з капустою.
Гороховий суп без м’яса
Інгредієнти:
- горох сухий (корисніше зелений сушений) – 1,5 ст.;
- картопля – 3 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- часник – 2-3 зубчики;
- спеції, сіль, перець, лавровий лист, зелень – на смак;
- олія – 4 ст. л
Приготування:
- Горох залити водою і залишити на ніч. До моменту приготування горох промити, знову залити воду і поставити на вогонь. Після того, як він закипить, варити 2 години до повного розварювання.
- Очистити картоплю, нарізати кубиками, додати до гороху.
- Цибулю і моркву нарізати, обсмажити на сковороді, додати до страви.
- Додати спеції та сіль, зелень та варити суп до готовності.
- Дати страві настоятися 20-30 хвилин та можна подавати на стіл.
Перуанський салат з буряком
Інгредієнти:
- буряк – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- картопля – 2 шт.;
- кукурудза консервована – 1 банка;
- цибуля – 1 шт.;
- олія – 3 ст. л;
- оцет 9% — 1/3 ч. л;
- петрушка – невеликий пучок.
Приготування:
- Овочі помити, відварити до готовності, очистити.
- Буряк натерти на терці, змішати з олією.
- Картоплю і моркву нарізати невеликими кубиками, викласти у салатницю.
- До овочів додати кукурудзу.
- Дрібно нарізати зелень та цибулю, додати до страви.
- Покласти буряк у салатницю, додати сіль, оцет, спеції, перемішати.
- Дати салату настоятися у холодильнику 30 хвилин та можна подавати на стіл.
Читайте також: Ціни на продукти: чи подешевшає картопля в Україні
Деруни з капустою
Інгредієнти:
- картопля – 1 кг;
- цибуля – 2 шт.;
- капуста білокачанна – 500 г;
- морква – 1 шт.;
- яйце – 2 шт.;
- борошно – 2 ст. л;
- олія, сіль, перець – на смак.
Приготування:
- Всі овочі помити, очистити.
- Натерти на терці моркву, дрібно нарізати цибулю та обсмажити їх на сковороді.
- Нарізати капусту, додати до моркви та цибулі, обсмажувати до готовності.
- Картоплю натерти на тертці, додати борошно, яйця, сіль і спеції, замісити тісто для дерунів.
- Викласти невелику кількість картопляного тіста на розігріту сковороду, зверху додати чайну ложку капустяної начинки, закрити зверху черговою порцією тіста.
- Обсмажувати деруни з обох боків під кришкою 15 хвилин.
- Подавати страву можна зі сметаною або іншим соусом.