UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екологічна катастрофа на Донбасі, викликана збройною агресією РФ, загрожує всій Європі — Аваков

Потрібна невідкладна широкомасштабна міжнародна операція для ліквідації наслідків "господарювання" окупаційної влади на захоплених територіях.

Підтоплення шахт, просідання грунтів, вихід "мертвої" води і попадання її в систему водопостачання населення і водойми, хімічне та радіоактивне забруднення, ризик техногенних аварій - це ризики не тільки для тимчасово окупованих районів двох областей і не тільки для України в цілому. Кожен з них також є реальною і досить близької за часом загрозою для сусідніх європейських країн і може призвести до катастрофічних наслідків для всієї екосистеми континенту.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України. За його словами, сьогодні ми не маємо достовірної інформації про ситуацію на небезпечних об'єктах і рівні небезпеки проходять природних і техногенних процесів.

"Можливо, справа зайшла вже настільки далеко, що потрібна невідкладна широкомасштабна міжнародна операція для ліквідації наслідків "господарювання" окупаційної влади на захоплених територіях, - зазначає автор. Така операція можлива лише за умови припинення військових дій і в рамках комплексного процесу деокупації Донбасу. А це робить деокупацію архисрочным питанням світової політики".

Тому, на думку Авакова, жорстка позиція міжнародних організацій та громадськості має стати аргументом для внесення питання про врегулювання ситуації на Сході України в актуальну порядку денного.

Детальніше про екологічну катастрофу на окупованих територіях читайте у статті Арсена Авакова "Mayday! Донбас - загроза екологічної катастрофи в центрі Європи" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".