UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джелялова поставили на облік в СІЗО як «схильного до екстремізму та тероризму»

Його помістили в двомісну камеру разом з фігурантом справи про релігійну організацію «Свідків Єгови».

Заступника голови  Меджлісу  кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, якого незаконно заарештували в окупованому Криму, поставили на облік в СІЗО як "схильного до вчинення терористичних та екстремістських злочинів", інформує адвокат  Микола Полозов у Facebook.

Правозахисник зазначив: «Буквально напередодні нашої зустрічі Нарімана повідомили, що він поставлений на облік як особа схильна до вчинення терористичних і екстремістських злочинів. Що явно свідчить про повне незнання співробітниками СІЗО принципів кримінального провадження і такого поняття як презумпція невинності. Звичайно ж, всі подібні незаконні адміністративні рішення ми будемо оскаржувати».

Полозов сказав, що відвідав Джеляла разом з ще одним правозахисником Еміне Авамілевою.

Він підкреслив, що Джелялов  виглядає добре, на здоров’я не скаржиться. Його тримають у так званому "спецблоці", де обмежена взаємодія не лише із зовнішнім світом, але й іншими ув’язненими.

Окупанти його помістили в двомісну камеру разом із фігурантом справи про релігійну організацію "Свідків Єгови", яка заборонили в Росії та окупованому Криму. Камера не обладнана холодильником та телевізором.

За словами Джелялова, тюремні лікаря оглянули його та вакцинували від віспи та гепатиту, пояснивши, що в цьому закладі є багато хвороб.

Як повідомлялося раніше, Джелялов звинуватив російську владу в помсті за участь в саміті Кримської платформи.

Читайте також: Буду продовжувати боротьбу в ув'язненні — Джелялов

Нагадаємо, 3-4 вересня в окупованому Криму силовики РФ викрали першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла і ще чотирьох кримських татар – Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкету Усеінова і Ельдара Одаманова. Протестуючи проти незаконних обшуків і затримань, родичі і небайдужі співгромадяни вийшли до будівлі ФСБ в окупованому Сімферополі.

У результаті окупанти затримали понад 50 протестуючих – кримських татар. Їх заштовхали в автобуси, застосовуючи грубу силу та б'ючи по нирках, і відвезли в різних відділень підконтрольної Кремлю «поліції». Пізніше більшість з них відпустили.

За даними голови Меджлісу Рефата Чубарова, Наріману Джелялову окупанти висунули підозру за ч. 1 статті 281 «диверсія» КК РФ, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років.