UA / RU
Підтримати ZN.ua

Двох фігурантів справи "українських диверсантів" можуть засудити до 15 років - журналіст

Також "прокуратура" анексованого Криму просить зобов'язати Олексія Бесарабова і Володимира Дудку виплатити штраф.

В анексованому Росією Криму двох фігурантів справи "українських диверсантів" Олексія Бесарабова і Володимира Дудку можуть засудити до 15 років позбавлення волі, повідомив у Facebook журналіст Антон Наумлюк. Крім того, "сторона звинувачення" вимагає, щоб українцям присудили штраф.

"Держзвинувачення попросило для фігурантів справи "українських диверсантів" Володимира Дудки 15 років позбавлення волі, а для Олексія Бессарабова - 14 років і 10 місяців", - написав Наумлюк.

Він додав, що "прокуратура" просить "суд" зобов'язати українців виплатити штраф у розмірі 500 рублів, що дорівнює майже 208 тисячам гривень.

9 листопада 2016 року у Севастополі затримали, так званих "членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України" - Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку. "Ленінський районний суд Севастополя" заарештував затриманих на два місяці, згодом строк тримання під вартою продовжили.

Штибліков і Бессарабов до 2014 року працювали військовими експертами в центрі "Номос". Вони також неодноразово виступали експертами й у тижневику "Дзеркало тижня. Україна" ("Флотське мито", "Росія перевищила допустиму присутність своєї морської піхоти в Криму"). Дудка – капітан 2-го рангу запасу, у минулому – капітан корабля радіоелектронної розвідки.

У СБУ наголосили на тому, що затримані в Криму українці не є ані співробітниками, ані контактерами з боку спецслужби.

У листопаді 2017 року Штиблікова засудили до п'яти років колонії суворого режиму та до штрафу в 200 тисяч рублів.

Загалом у "справі українських диверсантів" утримуються у неволі 12 осіб: Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присіч, Володимир Дудка, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Гліб Шаблій, Олексій Стогній, Геннадій Лімешко, Ганна Сухоносова, Дмитро Долгополов.