UA / RU
Підтримати ZN.ua

Два роки теракту в Оленівці: СБУ оголосила перші підозри

До відповідальності планують притягти керівників колонії, де утримували українських полонених.

Служба безпеки та Офіс Генерального прокурора повідомили про підозру у вбивстві українських військовополонених, яких утримували в колонії у селищі Оленівка в Донецькій області керівникам так званої «Волноваської колонії ДНР» Сергію Євсюкову та  Дмитру Нейолову.

Слідство підтвердило, що екскерівник колонії в Оленівці Євсюков та його колишній перший заступник колаборанта Нейолов причетні теракту на місці утримання полонених українських військових у ніч на 29 липня 2022 року.

Тоді унаслідок вогневого ураження російських військ загинули щонайменше 50 українських військовослужбовців. Щонайменше 9 з них померли через ненадання їм невідкладної медичної допомоги, а ще майже 150  отримали поранення.

В Офісі генпрокурора уточнили, що за даними слідства, вибухи на території колонії пролунали після відбою у проміжок часу між 23 годиною 28 липня та 1:00 29 липня 2022 року. На той час у бараці знаходилось 193 військовополонених полку «Азов».

Читайте також: "Запах горілого металу і плоті": спогади очевидців теракту в Оленівці і тих, хто втратив близьких

«За даними слідства, обидва фігуранти перебували на «посадах», коли в ніч на 29 липня рашисти влаштували вибухи на території окупаційної тюрми. Обидва усвідомлювали про наслідки вибухів та кількість постраждалих, але умисно зволікали з евакуацією поранених до медустанов», - зазначили в СБУ.

На підставі зібраних доказів Євсюкову та Нейолову повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 ККУ – жорстоке поводження з військовополоненими, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Відомо, що в листопаді 2022 року обох фігурантів окупанти «замінили на посадах». Наразі вони переховуються від правосуддя на тимчасово захопленій частині території Донецької області.

Читайте також: Це був не HIMARS: ООН визначилась із напрямком руху боєприпаса, який знищив колонію в Оленівці

Теракт, учинений росіянами щодо полонених захисників Маріуполя, — кричущий випадок порушення країною-агресором норм міжнародного гуманітарного права. Остаточні відомості про загиблих і всіх, хто вижив у теракті, досі встановлюють. Міжнародні організації вчергове виявилися безсилими. Місію з розслідування фактів убивства військовополонених було розформовано. Але ми маємо пам’ятати та говорити про теракт в Оленівці. Бо людські життя — це найцінніше. Про це — в статті Марії Алєксєєвич "Захисники Маріуполя — досі в пеклі Оленівки. Розповідь дружини військовополоненого".